иналия месец в Тенеси се роди най-дълго замразеният човешки ембрион, който доведе до успешно раждане.

Ема Рен Гибсън, родена на 25 ноември от д-р Джефри Кийнан, медицински директор на Националния център за донорство на ембриони, е резултат от ембрион, първоначално замразен на 14 октомври 1992 г.

Родителите на Ема, Тина и Бенджамин Гибсън от източната част на Тенеси, признават, че са се почувствали изненадани, когато им е била съобщена точната възраст на размразения на 13 март ембрион от Карол Зомерфелт, директор на ембриологичната лаборатория в Националния център за донорство на ембриони.

"Осъзнавате ли, че съм само на 25 години? Този ембрион и аз можехме да бъдем най-добри приятели", казва Тина Гибсън, когато научава новината.

Днес Тина, която вече е на 26 години, обяснява пред CNN: "Просто исках да имам бебе. Не ме интересува дали ще е световен рекорд, или не."

Зомерфелт казва, че раждането е "доста вълнуващо, като се има предвид колко дълго са били замразени ембрионите". Преди това най-старият известен замразен ембрион, който е довел до успешно раждане, е бил на 20 години.

С тегло 2,72 килограма и дължина 50,8 сантиметра, Ема е здраво момиченце и това е единствената мисъл в главите на родителите ѝ.

"Ние просто сме толкова благодарни и благословени. Тя е скъпоценен коледен подарък от Господ", казва Тина. 

Въпреки че няма общи гени, 33-годишният Бенджамин казва, че Ема се чувства напълно като негово собствено дете.

"Веднага щом се появи на бял свят, се влюбих в нея", каза той.

Историята на Ема започва много преди Гибсънови да я "осиновят" (както и четири братчета и сестричета от същия донор на яйцеклетки). Създадени за ин витро оплождане от друга анонимна двойка, ембрионите са били оставени на съхранение, за да могат да бъдат използвани от някой, който не може или не желае да зачене дете по естествен път.

Безплодие и приемна грижа

Преди седем години Гибсънови се ожениха, отказвайки да допуснат тъмен облак да засенчи любовта им.

"Съпругът ми има муковисцидоза, така че безплодието е често срещано явление. Бяхме решили, че е много вероятно да осиновим дете, и това ни устройваше", казва Тина и добавя, че са намерили мир с това. 

Преди да се опитат да имплантират ембрион, те са приели няколко деца и са се радвали на това.

По време на почивката между отглеждането на деца те решават да си вземат едноседмична ваканция. Докато оставяли кучето си в дома на родителите ѝ, бащата на Тина ги спрял.

"Днес видях нещо по новините. Нарича се осиновяване на ембриони и в теб ще имплантират ембрион, а ти ще можеш да износиш бебе", каза той на дъщеря си.

"Аз казах: "Е, това е хубаво, татко, но ние не се интересуваме", спомня си Тина.

Но по време на осемчасовото пътуване с кола Тина не можела да спре да мисли за думите на баща си.

"Те се въртяха в съзнанието ми отново и отново, и отново", казва тя.

Часове след пътуването тя се обърнала към Бенджамин и го попитала какво мисли за "това осиновяване на ембрион". Той също е мислил за това "през цялото време".

Тина започнала да проучва на телефона си, споделяйки информация с Бенджамин, докато шофирал.

"Знаех всичко за това, преди да изляза от тази ваканция", казва тя.

"През август миналата година един ден просто се прибрах вкъщи, погледнах Бенджамин и казах: "Мисля, че трябва да подадем молба за осиновяване на ембрион. Буквално попълнихме заявлението и го подадохме същата вечер", обяснява тя. 

Това е световен рекорд!

До декември тя е на медикаментозно лечение, за да направи "имитационен трансфер": по същество поредица от медицински прегледи, за да се види дали матката ѝ ще бъде физически способна да приеме имплантиран ембрион. През януари тестовете са завършени и въпреки че Тина се нуждае от малка процедура за отстраняване на полип от матката си, тя е годна за имплантация.

След това е извършено домашно проучване, казва Марк Мелинджър, директор маркетинг и развитие на Националния център за донорство на ембриони. Тази част от процеса, проведена от партньорска организация, ръководена от социален работник, е "просто стандартно домашно проучване, което имитира всяко домашно проучване, през което всеки би преминал в традиционния процес на осиновяване".

Семействата, които са одобрени от държавата, обикновено преминават изискванията, поставени от центъра за донорство.

"Много рядко при прегледа се открива червен флаг", казва Мелинджър.

Накрая Гибсънови са готови за процедурата по имплантиране през март. Но те трябвало да изберат ембрион, което изисква да се прегледат "профилите" на донорите, в които е посочена основната генетична информация за генетичните родители.

"Имахме буквално две седмици, за да прегледаме 300 профила", казва Бенджамин.

"Беше съкрушително. Имаше толкова много и как да избереш?", казва Тина. 

Тъй като двамата с Бенджамин са физически дребни, те започнали да разглеждат профили, базирани на ръст и тегло.

Всъщност никой не знае, че това определено е рекорд.

"Идентифицирането на най-стария известен ембрион е просто невъзможно", казва д-р Захер Мерхи, директор на изследователската и развойната дейност в Центъра за ин витро оплождане "Нова надежда", който не участва в случая с Гибсън. Американските компании не са задължени да докладват на правителството възрастта на използвания ембрион, а само резултата от бременността, така че "никой не разполага с тези данни".

Това са "бебета в снега", които се намират в ледена преграда, потенциални човешки животи, които чакат да се родят.

Други експерти обаче се позовават на проучване на 20-годишен замразен ембрион, който се е родил успешно.

Зомерфелт казва, че е размразила три "снежни бебета", всички осиновени от един и същ анонимен донор. Изненадващо и трите са оцелели. Обикновено процентът на оцеляване при размразяване на замразени ембриони е около 75%.

Въпреки че Кийнан прехвърля и трите на Тина, само един от тях се имплантира. Това е нормално, тъй като процентът на успешните имплантации "обикновено е около 25-30 %", казва тя.

"Това е чудо. За първи път", казва Тина.

Проблемите, срещнати по време на бременността, се дължат на това, че Тина има къса шийка на матката, което би могло да ѝ попречи да износи успешно бебето си. Това не се случило и малко след Деня на благодарността Тина започнала 20-часово раждане. През цялото време сърцето на Ема биело нормално.

"Така че всичко просто си дойде на мястото", казва Тина. 

Шансове за успех

Д-р Джейсън Барит, директор на лабораторията и изследовател в Репродуктивния център на Южна Калифорния, казва, че само в "15-20 % от случаите има допълнителни ембриони", които не се използват при ин витро. Поради високия процент на успеваемост на процеса IVF, който е научно изследван върху животни повече от половин век, сега се създават по-малко ембриони. Луиза Браун, първият човек, роден в резултат на процедура по IVF, е родена през юли 1978 г.

"Обикновено двойките имат останали ембриони, защото са завършили семействата си и вече не се нуждаят от допълнителни ембриони. Те остават замразени до момента, в който пациентът не поиска да се разпорежда по друг начин", казва Барит. Неговият център не е участвал в случая с Гибсън. 

Възможностите за разпореждане - какво се прави с допълнителните ембриони - включват просто оставянето им в криоконсерватори с течен азот, унищожаването им по подходящ начин, даряването им за научни изследвания или обучение с цел развитие на репродуктивната медицина или даряването им на друга двойка, пише vesti.bg.

Последният вариант е рядкост, казва Барит, "поради редица допълнителни стъпки и насоки, които трябва да бъдат изпълнени", като например скрининг за инфекциозни заболявания и спазване на разпоредбите на Американската администрация по храните и лекарствата за допустимост на донорите, "както и значителна правна документация, която трябва да бъде изпълнена".

Мелинджър казва, че Националният център за донорство на ембриони е религиозна организация, основана през 2003 г.

"Казваме, че причината за съществуването ни е да защитаваме неприкосновеността и достойнството на човешкия ембрион", каза той.