Изглежда любителите на ободряващата сутрешна напитка имат още един аргумент в нейна полза. Скорошно проучване установи, че специално съединение, намерено в кафеените зърна, може да помогне за подобряване на паметта и способността за учене с напредване на възрастта. Изследователи от университета в Цукуба (Япония) фокусираха вниманието си върху съединение, наречено тригонелин, което естествено се съдържа в кафеените зърна в големи количества.
С напредване на възрастта много от нас забелязват, че мисленето ни не е толкова остро, колкото беше преди, пише New Atlas. Това е естествена част от стареенето и често се характеризира с по-бавно решаване на проблеми, намалена ефективност на мисленето и отслабена памет. Тъй като населението по света живее по-дълго, учените се интересуват от намирането на начини за минимизиране на когнитивния спад, свързан с възрастта.
Изследователите са тествали ефектите на тригонелин върху мишки, специално отглеждани за бързо стареене и показващи признаци на когнитивен спад, като загуба на паметта. В продължение на 30 дни на мишките е дадена дневна перорална доза от съединението и след това са тествани за пространствено учене и памет. Тези умения ви помагат да запомните местоположението на обектите и да се ориентирате в заобикалящата ви среда. При хората тези способности се контролират до голяма степен от част от мозъка, наречена хипокампус, която се свива с възрастта и допринася за когнитивен спад.
Резултатите от проучването показват, че мишките, третирани с тригонелин, са имали значително подобрени способности за пространствено учене и памет в сравнение с тези, които не са получавали това вещество. За да разберат защо това се е случило, изследователите са разгледали по-отблизо генната активност в хипокампуса на мишките. Те откриха, че тригонелинът изглежда влияе върху няколко ключови процеса, включително развитието на нервната система, производството на клетъчна енергия и възпалението.
Още по-интересното е, че тригонелинът изглежда намалява нивата на невровъзпаление, което е добре, тъй като такова хронично възпаление често се свързва с когнитивен спад. Освен това, това съединение повишава нивата на основни невротрансмитери - химикали, които помагат на нашите мозъчни клетки да комуникират една с друга.
Какво означава това за нас? Проучването предполага, че тригонелинът може да се използва като добавка за предотвратяване или лечение на когнитивен спад при застаряващите хора. Трябва да се отбележи, че това изследване е проведено върху мишки, така че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят резултатите при хора.
Ако търсите да получите повече тригонелин от диетата си, той не се съдържа само в кафето: може да се намери и в семената на сминдух и японската ряпа. Но за тези, които обичат да пият кафе всеки ден, стандартното италианско еспресо съдържа средно 42,4 mg тригонелин. Има го дори в безкофеиновото кафе, така че ако желаете, можете да пропуснете ободряващия ефект и пак да се насладите на полезните му свойства.
Това проучване показва, че естествено съединение, намиращо се в нещо толкова обичайно като кафето, може да има значително въздействие върху здравето на мозъка с напредване на възрастта. Неговите открития само проправиха пътя за бъдещи изследвания, но потенциалът за нов начин за справяне с когнитивното стареене вече е налице и може да се побере в малка чаша вкусна напитка.
Превод: GlasNews