Естественото увеличаване на мозъчната мощ е цел, към която мнозина се стремят. Сред различните методи пиенето на определени плодови сокове се откроява като вкусен и питателен начин за повишаване на интелигентността. Тези сокове са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат когнитивната функция и подобряват цялостното здраве на мозъка. 

The Times of India пише кои са най-добрите плодови сокове, които могат да повишат мозъчната сила и интелигентността. Започнете още от сутринта!

Сок от боровинки

Цял екран
Снимка: Freepik

Боровинките често се наричат ​​„горски плодове за мозъка“ и има защо. Богат на антиоксиданти, особено на флавоноиди, сокът от боровинки помага за подобряване на паметта и когнитивните функции. Проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, установи, че редовното пиене на сок от боровинки подобрява когнитивното представяне при по-възрастни хора. Антиоксидантите в боровинките помагат за намаляване на оксидативния стрес, който може да увреди мозъчните клетки и да наруши мозъчната функция.

Сокът от нар е друг полезен източник за мозъка. Съдържа голямо количество полифеноли, които подобряват паметта и предпазват мозъка от увреждане. Изследвания от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) показват, че редовното пиене на сок от нар може да подобри паметта и мозъчната дейност. Противовъзпалителните свойства на нара също помагат за цялостното здраве на мозъка.

Портокалов сок

Цял екран

Портокаловият сок, богат на витамин С, е чудесен за когнитивното здраве. Витамин С е от съществено значение за производството на невротрансмитери и помага за намаляване на мозъчната мъгла. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че редовното пиене на портокалов сок е свързано с подобрена когнитивна функция при хора на средна възраст и по-възрастни. Високото съдържание на антиоксиданти в портокалите също предпазва мозъка от оксидативен стрес.

Сок от цвекло

Сокът от цвекло набира все по-голяма популярност поради способността си да подобрява мозъчната функция. Той е богат на нитрати, които спомагат за увеличаване на притока на кръв към мозъка, подобрявайки когнитивните способности. Проучване, проведено в университета Уейк Форест, установи, че пиенето на сок от цвекло преди тренировка води до подобрена мозъчна свързаност и когнитивна функция при възрастни хора. Повишеният кръвен поток помага за доставянето на повече кислород и хранителни вещества до мозъчните клетки.

Гроздов сок

Цял екран

Гроздовият сок, особено от тъмно грозде, е друг отличен избор за здравето на мозъка. Съдържа ресвератрол, мощен антиоксидант, който поддържа мозъчната функция и паметта. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, пиенето на гроздов сок може да подобри паметта и двигателните умения при възрастни хора. Полифенолите в гроздето също помагат за защита на мозъка от невродегенеративни заболявания.

Сок от череши

Черешите са не само вкусни, сокът им е полезен и за мозъка. Той е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които помагат за поддържане на когнитивното здраве. Проучване, проведено в университета в Делауеър, установи, че по-възрастните хора, които пият тръпчив сок от череши, са имали значително подобрение в паметта и когнитивните способности. Антиоксидантите в черешите помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, насърчавайки по-добра мозъчна функция.