Всяка година от 15 ноември до 24 декември православните християни спазват Коледните (Рождественски) пости – период на пречистване, подготовка и духовно смирение преди едно от най-светлите събития в календара – Рождество Христово.
Продължителността на поста е 40 дни, поради което в църковната традиция е известен и като Малък пост, в отличие от по-строгия и продължителен Велик пост преди Възкресение.
Но постът не е само физическо, но и духовно въздържание, смирение в думите и делата, време за молитва и прошка.
"Постът не е диета, а въздържание. Да спазваме по-стриктно божиите заповеди, да ни накара да бъдем по-добри, да бъдем по-милостиви, да търсим Бога и царството Божие, да оставим материалното на по-заден план. Ние не постим, за да се отървен от различни килограми или от заболявания, а ние постим, за да се подготвим по-подобаващо за предстоящия празник Рождество Христово", каза пред bTV врачанският митрополит Григорий.
"Безгрешни хора няма. Знаем, че и Господ е Исус Христос, който единствен е безгрешен, също постеше в пустинята, за да започне своето спасително дело в целия човешки род", каза още той.
Защо се нарича Филиповски пост?
В народното съзнание Коледните пости често се свързват с името на апостол Филип, тъй като започват непосредствено след неговия празник – 14 ноември. От следващия ден се полагат усилия за въздържание, пост, покаяние и молитва – подготовка не само на тялото, но и на душата за чудото на Христовото Рождество.
Исторически корени
Първите сведения за този пост се откриват още в IV век. В ранните християнски общности той е бил много по-кратък – около една седмица. Постепенно обаче, за да отрази значимостта на Коледа, равностойна на Великден, продължителността му е увеличена на четиридесет дни. Целта е вярващите да посрещнат празника пречистени, смирени и подготвени.
Какво се разрешава и какво се забранява?
Макар да не е най-строгият пост, Рождественският пост има ясни ограничения:
Забранени храни:
-
месо и месни изделия
-
яйца
-
мляко и всички млечни продукти
Храни, на които се базира постът:
-
зърнени храни и каши
-
зеленчуци и плодове
-
бобови култури
-
ядки и семена
-
сушени плодове
-
гъби
Правила по дни от седмицата
-
Понеделник, сряда и петък: строга сухоядка, без алкохол и без растително масло.
-
Вторник и четвъртък: разрешени са топли постни ястия с олио.
-
Събота и неделя, както и на големи празници (напр. Въведение Богородично – 21 ноември и Никулден – 6 декември): разрешена е риба и малко вино.
След 8 декември режимът става по-строг – риба се разрешава само в почивните дни.
Последната седмица
Най-тежка е седмицата преди Коледа, когато понеделник, сряда и петък изключват дори употребата на олио, сол и захар.
Бъдни вечер – кулминацията на поста
На 24 декември традицията повелява вярващите да не приемат храна до появата на първата звезда – символ на Витлеемската звезда, ознаменувала раждането на Христос. Едва тогава се сяда на празничната трапеза.
Кой не бива да пости?
Стриктният пост не е подходящ за:
-
деца под 7-годишна възраст
-
бременни и кърмещи жени
-
хора с хронични заболявания
-
възстановяващи се след тежки инфекции или операции
За тях ограниченията могат да бъдат опасни и църквата обикновено препоръчва благословено облекчение.
Поличби, народни вярвания и забрани
Коледните пости винаги са били свързани с множество обичаи и поверия:
-
Почистването на дома трябвало да се извършва сутрин, защото вечерното почистване се смятало за покана към нечисти сили. Ако все пак се налагало, е запалвана свещ.
-
Кавги и разпри по време на поста се приемали като лош знак за предстоящата година.
-
Лов и риболов били забранени – вярвало се, че ще донесат нещастие.
-
Загубата на предмет се смятала за лоша поличба, но намирането на нещо било добър знак и символ на предстоящо благополучие.
Прочетете още
- 09:00 България събра сумата за лечението на Сияна – детето, което се усмихва срещу болката
- 21:56 САЩ вдигнаха санкциите срещу "Лукойл" за България
- 19:00 Призоваха за внимание! ВИДЕО показа тежък сблъсък в София, разкри и родния непукизъм
- 23:00 Дневен хороскоп за 15 ноември: Лъвове, проявете разбиране