Гражданите на САЩ си правят повече пластични операции от всякога. Като увеличението на козметичните процедури е с цели 5 процента по-голямо от 2022 г. насам. Това сочи годишния доклад на Американското дружество на пластичните хирурзи, който излезе през 2023 г. По-специално, има увеличение на минимално инвазивни процедури, което до голяма степен се дължи на представителите на Поколението Z - родените между 1997 г. и 2012 г.

Общо 25 442 640 минимално инвазивни козметични процедури - които не изискват разрези на кожата - са извършени в САЩ през 2023 г., заедно с 1 575 244 козметични хирургични процедури. Само поставянето на ботокс представлява 4,7 милиона от тези процедури, а дермалните пълнители представляват още 3,4 милиона. И докато приблизително половината от тези "подмладяващи" процедури са били направени на 40 до 54-годишни, експертите също така съобщават за нарастващо значение на тези, които са направени от по-млада демографска група.

„Поколението Z показва по-голяма тенденция към извършване на пластична хирургия, отколкото другите поколения, защото приема по-добре естетичните процедури“, д-р Скот Брадли Гласбърг, президент на изследователския клон на Американското дружество на пластичните хирурзи (ASPS), цитиран от Newsweek.

„Поколението Z  се интересуват най-вече от минимално инвазивни процедури като невромодулаторни инжекции (известни като ботокс) и пълнители.“

Той добави, че хирурзите виждат нарастващо изместване към по-млади пациенти, което той приписва до голяма степен на социалните медии.

Освен минимално инвазивните лечения, има подем в някои лицеви процедури сред тази демографска група, включително тези, които според ASPS са склонни да се свързват с „по-зрелите демографски групи“. През 2023 г. Поколението Z отбеляза 45-процентно увеличение в сравнение с предходната година в повдигането на челото, известно още като подмладяване на челото, което се извършва за подобряване на вида на бръчките на челото и набръчканите вежди.

Друга поразителна тенденция е 9-процентно увеличение на годишна база в лабиопластиките сред това поколение - това е намаляване на размера на кожните клапи от двете страни на вагината. Това може да отразява нарастването на несигурността във външния вид на гениталиите, което експертите подозират, че е частично предизвикано от порнографията и липсата на разбиране относно огромните различия в дължината на срамните устни между индивидите.

Поколението Z също показва нарастващ интерес към корекциите на гърди, представляващи една четвърт от всички процедури за уголемяване на бюста през 2023 г., което е 8% увеличение на търсенето на годишна база. Гласбърг добави, че пациентите все повече се обръщат към по-малки импланти и по-фини промени, вместо към „прекален вид“. Намаляването на гърдите в тази възрастова група също е нараснало с 10 процента.

Гласбърг каза, че е важно да се оценят ползите и рисковете, преди да се извърши каквато и да е козметична процедура и да се запознаят с техния хирург и медицинско заведение, преди да бъдат лекувани.

„Важно е пациентите винаги да посещават сертифициран пластичен хирург, който е експерт в областта“, каза той. „Пластичната хирургия е специалност, която изисква обширно обучение и опит, за да се извършва безопасно и ефективно. Сертифицирането на борда гарантира, че хирурзите са квалифицирани и фокусирани върху безопасността на пациентите. Освен това пациентите трябва да се уверят, че лечебното заведение, в което се лекуват, е акредитирано, което означава, че заведението отговаря на строги стандарти за безопасност. Тези акредитации предлагат най-високи нива на безопасност на пациентите."

Превод: GlasNews.bg