От бели и кафяви до розови и сини, кокошите яйца се предлагат във всякакви цветове, особено ако пазарувате в магазина за органични храни с висока цена. Въпреки това, което сте чували, това не е пряко свързано с цвета на кокошката (кога за последен път видяхте синьо пиле?).

Основният фактор зад оцветяването на яйчената черупка е генетиката, въпреки че и околната среда също играе роля.

Учените са открили най-малко седем гена, които участват в цвета на черупката на пилешкото яйце: CPOX, FECH, BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 и SLCO1C1.

Когато става въпрос за кафяви и бели яйца, техните пигменти се влияят основно от производството на органичен пигмент, наречен протопорфирин. Пигментът се получава от хема, съдържащо желязо съединение в хемоглобина на кръвта. Два други пигмента, биливердин и биливердин-цинков хелат, също могат да променят цвета на пилешкото яйце, но протопорфиринът обикновено се счита за най-основния за цвета.

Най-общо казано, белите яйца имат много малко протопорфирин, докато кафявите яйца са в изобилие. Високата експресия на CPOX гена води до повече протопорфириноген и следователно до кафяв цвят на черупката. От друга страна, високата експресия на гена FECH води до по-ниски нива на протопорфириноген и по-светъл цвят на черупката на яйцата.

Генетиката обаче рядко е толкова ясна и другите пет гена – BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 и SLCO1C1 – също влияят на оцветяването, като влияят на транспортерите на хема, които доставят хема на различните части на биологичната клетка.

Различните породи кокошки могат да бъдат свързани със специфични цветове на черупките на яйцата, тъй като съдържат определена колекция от гени.

Заедно с генетиката, цветът на яйцата може да бъде оформен от множество фактори на околната среда, включително възрастта на кокошката, нивата на стрес, заболяване и диета. Нивата на желязо в храната им са особено важни за пилета, които снасят кафяви яйца, както и някои пробиотици, по-специално Bacillus subtilis.

Стресът, старостта и болестта също могат да доведат до по-малко пигментация в яйцата, въпреки че белите яйца не означават непременно, че кокошката е била „нещастна“ или болна. По същия начин цветът на черупката не влияе изрично на вкуса на яйцето. Ако държите на вкуса, тогава е по-добре да се съсредоточите върху качеството на фермата, а не върху цвета на яйцата, които произвеждат.

Сините яйца са малко изключение от всички генетични правила, споменати по-горе. Само няколко породи – включително пилетата Araucana от Чили, плюс пилетата Dongxiang и Lushi от Китай – снасят сини яйца и всичко това се дължи на ген, наречен oocyan.

Забележително е, че експресията на гена е резултат от историческа инфекция от EAV-HP, ретровирус, който успява да се интегрира в генома на породата пилета и се предава през поколенията чрез тяхната ДНК. Инфекцията най-вероятно е възникнала преди стотици години и е била забелязана от проницателни фермери, които селективно са отглеждали пилетата, за да запазят фенотипа.

Превод: GlasNews.bg