През 1963 г. Виктор Фегер е осъден на смърт чрез обесване само на 28-годишна възраст и след като е излежава години на смъртна присъда, той най-накрая достига до началото на опашката, което означава, че е време да поръча последното си ядене.

„Една маслина, моля“, така най-вероятно Фегер е отговорил на въпроса на пазачите.

През юли 1960 г. Фегер прелиства стара книга с жълти страници, като се обажда на местните лекари в Айова по азбучен ред, преди най-накрая да набере номера на д-р Едуард Бартелс - и за съжаление той вдигна.

Тогавашният 25-годишен започва да храни д-р Бартелс с лъжи, казвайки, че има жена, която се нуждае от спешна медицинска помощ. Когато д-р Бартелс пристигна, той открива, че няма жена, на която да помогне.

Вместо това роденият в Мичиган убиец отвлича 34-годишния лекар. По-късно го убива.

Тялото на медика било намерено в царевична нива с огнестрелна рана в главата.

Въпреки че Фегер протестира, настоявайки, че е невинен, в крайна сметка е осъден на смърт.

Фегер дори подава жалба, но тя е била отхвърлена, което означава, че само президентът на Съединените щати има правомощията да направи нещо за съдбата му. Но дори след като с него се свързват губернаторът на Айова Харолд Хюз и адвокатът на Фегер, тогавашният президент Джон Ф. Кенеди не помръдва - и казва, че отхвърля молбите им, защото смята престъплението за "толкова брутално".

На 15 март 1963 г. Фегер е изпратен на бесилото, за да бъде обесен за престъплението си.

Но защо избира една маслина и то със семка?

Очевидно, за да създаде нов живот след себе си.

Фегер казал на пазачите, че се надява, че след като бъде екзекутиран, ще бъде погребан със семката и от земята ще поникне маслиново дърво, като дървото е символ на мира.

Въпреки това, след като той бива екзекутиран, някои доклади твърдят, че пазачите са открили семката в джоба на костюма, който е носел за екзекуцията си. Но маслиново дърво никога не е пораснало на гроба му.