Руколата е зелено растение с характерен вкус. Тя произхожда от Средиземноморието и принадлежи към семейство Brassica, което включва и други кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, кейл, карфиол и броколи.

Руколата е богата на хранителни вещества, с ниско съдържание на калории, въглехидрати и мазнини, и високо съдържание на фибри. Освен това, руколата съдържа редица важни витамини и минерали.

Калцият в руколата предотвратява съсирването на кръвта и помага за поддържането на здрави кости, зъби, мускули и нервна система. Калият, друг ключов минерал, подпомага правилното функциониране на сърцето и нервите, като също така балансира ефектите на натрия, което е полезно при високо кръвно налягане.

Руколата е източник и на фолат – витамин от група В, който подпомага синтеза на ДНК. Фолатът е особено важен за бременни жени, тъй като предпазва плода от дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Витамин С, който също се съдържа в руколата, пък действа като мощен антиоксидант, укрепва имунната система, улеснява усвояването на желязо от храната.

Поради високото си съдържание на фибри, руколата е отличен помощник в доброто храносмилане. Тя спомага за поддържане на здравословна чревна микрофлора, която има важен принос за силната имунна система и може да влияе и върху психичното здраве.

Фибрите в руколата допринасят и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, а богатото съдържание на магнезий подпомага превенцията на атеросклероза, висок холестерол и високо кръвно налягане. Фибрите освен това подпомагат усещането за ситост, забавят храносмилането и регулират нивата на кръвната захар, което може да предотврати пристъпи на глад и преяждане. Това я прави изключително подходяща за хора, стремящи се към отслабване или поддържане на здравословно тегло. 

Според някои изследвания руколата намалява риска от ракови заболявания, включително рак на гърдата, пикочния мехур, белия дроб и простатата.

Едно проучване от 2018г. сочи, че руколата може да подпомага сърдечно-съдовата система, да допринася за намаляване на кръвното налягане, както и да играе роля в потискането и превенцията на тумори. Освен това, руколата проявява имуноукрепващо, антиоксидантно и противовъзпалително действие, а някои източници ѝ приписват дори афродизиачен ефект.

Освен със своите полезни свойства, руколата впечатлява и с кулинарната си универсалност. Със своя специфичен остър вкус тя се съчетава прекрасно сурова -като добавка към пица, начос, сандвичи, тортиля обвивки или просто като свежа салата с няколко капки зехтин, щипка сол и малко черен пипер.

Руколата е отлична основа и за по-питателни салати. Комбинира се чудесно с чери домати, гриловано пилешко и орехи за нискокалорично, но засищащо ястие, богато на протеини. Също така придава изисканост и свежест на салати с цитрусови плодове, ягоди, малини или нар.

Ако имате желание да експериментирате в кухнята, може да използвате руколата като алтернатива на босилека за приготвяне на песто - както в традиционен, така и в по-свеж, летен вариант. Пестото от рукола е чудесно за паста, сандвичи, зеленчукови купи или дори като дип към печени картофи.

Друг интересен вариант е да я добавите към омлет или фритата, непосредствено преди края на готвенето, за да запазите свежестта и аромата ѝ. Руколата е подходяща и за гарниране на крем супи, особено от тиква, моркови или домати.