Защо винаги да затваряме капака на тоалетната, преди да пуснем водата

Защо винаги да затваряме капака на тоалетната, преди да пуснем водата

Обществените тоалетни са едно от местата, които винаги посещаваме с притеснения за хигиената. Гледаме да не докосваме нищо и да излезем възможно най-бързо, веднага след като пуснем водата.

И именно това действие ни поставя под сериозна заплаха, независимо дали ползваме тоалетна на обществено място, или тази у дома, до която имаме достъп само ние. Защото в чинията живеят достатъчно вируси и бактерии, които само чакат да се развихрят, щом натиснем копчето на казанчето.

Ново изследване на китайски учени от Yangzhou University, публикувано във Physics of Fluids, разглежда връзката между пускането на водата в тоалетната и разпространението на различни вируси, сред които и COVID-19.

Конкретно за него, както и за много други, е възможно фекално-оралното предаване. Така ако някой, който е преносител на вируса, използва тоалетната, с пускането на водата заразени капчици ще попаднат навсякъде около чинията. И не е никак трудно да влезем в контакт с тях.

От 40 до 60% от пръските достигат височина по-голяма от тази на седалката. Някои пък скачат на цели 91 сантиметра от пода, се доказва чрез компютърен модел. Капчиците са толкова малки, че могат да се задържат във въздуха повече от минута, пише lifestyle.bg.

Затова изводът е, че трябва не само тоалетните да се дезинфекцират добре, но и винаги да затваряме капака на тоалетната чиния, преди да пуснем водата. И, разбира се, да си измиваме добре ръцете след посещение в "едното място".

Напишете коментар
captcha

Виж още

Интернет потребител публикува снимка с бойни самолети в небето над един от
В продължение на горещите дни това лято най-вероятно сте се наградали със
Морето отново доказа, че има чувство за хумор и артистичен усет. На южния плаж
Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства, с които се
Астроложката Тамара Глоба смята, че есента ще донесе със себе си много промени
И тази неделя ще ви запознаем с велик деец, достоен да бъде овековечен в