Учени откриха, че свръхрастежът на чревната гъбичка Candida albicans може да влияе върху желанието за алкохол, като променя мозъчната химия. Проучването, публикувано в списанието mBio, проследява ефекта при мишки и описва как гъбичката, която естествено живее в човешките черва, увеличава нивата на възпалителна молекула, наречена простагландин E2 (PGE2).

Тази молекула може да премине кръвно-мозъчната бариера и да повлияе на системите, свързани с удоволствието и наградата с алкохол.

Candida albicans се развива прекомерно при лошо хранене, прием на антибиотици или консумация на алкохол. Това води до увеличаване на PGE2, който циркулира в организма и достига до мозъка, където променя допаминовата сигнализация в областта на стриатума — зоната, отговаряща за навиците и удоволствието.

Неочаквано, резултатите показват, че когато нивата на PGE2 се повишават, мишките започват да избягват алкохола. Когато учените блокират рецепторите на PGE2, поведението се обръща – животните отново започват да пият.

„Нашето проучване показа как работи науката – първоначалните ни предположения се оказаха напълно грешни“, споделя д-р Андрю Дей, водещ автор и изследовател от Университета Тафтс.

Учените откриват и друго – мишките с повече Candida albicans са по-чувствителни към ефектите на алкохола върху координацията, но този ефект също изчезва, когато PGE2 бъде блокиран.

„Това изследване подчертава, че не само бактериите, но и гъбичките в червата имат роля в комуникацията между червата и мозъка“, казва проф. Карол Кумамото, съавтор на изследването.

Според екипа, при хората с алкохолна зависимост, нивата на гъбична колонизация може да влияят върху желанието за пиене и възприемането на удоволствието от алкохола.

Алкохолната зависимост засяга над 5% от възрастните по света и остава трудна за лечение, като традиционните терапии често водят до рецидиви.

Авторите смятат, че бъдещи изследвания върху ролята на Candida albicans и PGE2 могат да помогнат за нови терапии, включително такива, базирани на промени в чревната микрофлора. Първоначални клинични проучвания вече показват, че трансплантация на чревна микробиота може да повлияе положително на склонността към употреба на алкохол.

Превод: GlasNews.bg