От време на време дадена информация разделя обществото на две: хората, за които е съвсем нова и им отваря очите, и тези, които не могат да повярват, че някой не я е знаел.

Знаете ли, например, че кетчупът трябва винаги да е в хладилника? Защото две пети от нас не го правят. Едва ли някой знае какво означава иконата на катинар във вашата URL лента. Очевидно има хора, които дори не знаят за какво служат скрийнсейвърите, въпреки че отговорът буквално е в името.

Сега е ред да обърнем внимание на етикетите за пране. Явно хората едва сега осъзнават какво означава символът триъгълник върху етикетите на дрехите.

Какво може да се случи, ако поставите дреха, която е само за обработка в химическо чистене в пералня? Дрехата може да се свие – не само малко, но значително. Дрехите, изработени от вълна, могат да се свият от два до три размера или повече, а завесите могат да се свият до половината от техния размер.

За наш късмет обаче международната перална индустрия измисли стандартен код, който да ни помогне да изперем дрехите си без последствия. Те дори често се появяват в един и същ ред: има вана за пране, след това мистериозният триъгълник, след това ютия, след това кръг и накрая квадрат.

Някои от тях са доста очевидни. Символът на ваната за пране се отнася за доброто изпиране на дрехата: той ви казва максималната препоръчителна температура за цикъл, като използва или точки – колкото повече точки, толкова по-висока е температурата – или като ви дава температурата в числа. Може също да видите линии под ваната, което показва дали трябва да се използва някакъв специален цикъл: колкото повече линии под ваната, толкова по-внимателни трябва да сте.

По същия начин символът на ютията е доста очевиден: той ви казва дали можете да изгладите дреха. Подобно на ваната за пране, тя може да бъде модифицирана с една, две или три точки, за да посочи максималната температура, която да използвате.

Другите три символа обаче са по-загадъчни. Как бихте предположили например, че празен кръг означава „тази дреха може да се дава на химическо чистене“? Или че квадрат с две диагонални линии в горния ляв ъгъл означава, че трябва да го изсушите на сянка?

Всъщност, в сравнение с безбройните вариации на символи за сушене – между другото това означава квадратът; най-важното нещо, което трябва да запомните е, че квадрат с кръг вътре означава, че дрехата може да се суши в сушилня – неуловимият триъгълен глиф е изключително лесен за дешифриране: той ви казва дали даден артикул може да бъде избелен. Има ли триъгълник с няколко линии вътре? Внимавайте: можете да го избелите, но не и с хлорна белина.

И ако видите триъгълник – или наистина някой от символите, които сме виждали досега – с голям кръст през него? Да, означава това, което си мислите – да не го правите.

И така – етикетите за грижа за прането не са толкова загадъчни, колкото изглеждат.

Превод: GlasNews.bg