Неизвестно досега музикално произведение, композирано от Волфганг Амадеус Моцарт, най-вероятно когато е бил тийнейджър, наскоро беше открито в библиотека в Германия.

Композицията, която датира от средата до края на 1760 г., се състои от седем миниатюри за струнно трио и продължава около 12 минути, казаха в изявление изследователи от общинските библиотеки в Лайпциг.

Изследователите откриха произведението в музикалната библиотека на града, докато съставяха най-новото издание на така наречения каталог Koechel, който ще бъде окончателният архив на музикалните произведения на Моцарт.

Произведението се нарича "Ganz kleine Nachtmusik" ("Много малка нощна музика") в новия каталог на Кьохел.

Каталогът описва произведението като „запазено в един единствен източник, в който приписването на автора предполага, че произведението е написано преди първото пътуване на Моцарт до Италия“, според общинските библиотеки.

Новооткритият ръкопис, който се състои от тъмнокафяво мастило върху средно бяла ръчно изработена хартия, не е написан от самия Моцарт, но се смята, че е копие, направено около 1780 г., казаха изследователите.

Младият Моцарт е бил известен на изследователите досега "основно като композитор на пиано музика, арии и симфонии", каза в изявление Улрих Лайзингер от Международната фондация "Моцартеум" в Залцбург.

Според списък, направен от бащата на Моцарт, съществуват "много други камерни музикални композиции" от младия артист, които се смятат за изгубени, каза Лайзингер.

„Тъй като вдъхновението за това очевидно е дошло от сестрата на Моцарт, изкушаващо е да си представим, че тя е запазила творбата като спомен от брат си“, каза Лайзингер.

Роден през 1756 г., Моцарт е дете чудо и започва да композира в много ранна възраст под ръководството на баща си. Пиесата беше изпълнена от струнно трио на откриването на новия каталог на Koechel в австрийския град Залцбург миналата седмица.

Междувременно, младежи в TikTok шеговито коментираха новата музика на Моцарт. Някои дори изразиха надеждата си той да бъде отличен с награда "Грами" в категорията "Песен на година." 

Други написаха "Моцарт пусна нов сингъл" и се зачудиха "как ще отговори Бетовен", имайки предвид, че двамата са "конкуренти".

"Нямам търпение да кажа на децата си, че съм бил жив, когато Моцарт издаваше музика" и "Моцарт пусна ново парче преди Риана" са също част от коментарите в социалната мрежа.