Тук е толкова очарователно, че човек се обърква - защо това селце е провъзгласено за "най-красивото във Франция", като другото до него е също толкова красиво, а третото - още по-красиво... По някое време се отказваш да помниш кое е било обявено за "най" и просто се наслаждаваш. Понякога спираш да дишаш - в Прованс красотата на природата е толкова завладяваща, че буквално те кара да затаиш дъх от възхищение.

Това е регион, който няма как да те остави равнодушен със своите живописни пейзажи, лозови масиви, плодови градини и стари каменни селца, разпръснати по хълмовете. Иска ти се да измиеш от тялото си любимия френски парфюм, за да усещаш аромата на лавандула, разнасящ се из въздуха. Да не си закусвал поне една седмица, за да опиташ от невероятните провансалски ястия, на които не може да се намръщи и най-изисканият вкус. И да започнеш веднага "Операция релакс" с вино, зехтин и уютни антикварни магазинчета.

Разходката из Прованс започва с очарователното селце Fontaine-de-Vaucluse (по-опитните да се опитат да го изпишат на български). Тук вездесъщата природа е създала един от най-мощните извори в Европа, който с бистрата си и силна вода оживява долината. Изворът, излизащ от недрата на земята, е като метафора за жизнената сила и красота на Прованс. 

Разходката из това малко селце (разбира се, обявено за най-красивото не само във Франция, но и в света) е като пътешествие назад във времето. Каменни къщи, криволичещи улички и живописни мостове над река Сорг те карат не просто да цъкаш с език, а дори да забравиш да снимаш - сякаш, обграден от зеленината и старите каменни мостове, си омагьосан.

Водата, извираща с такава сила, те зашеметява и започваш да възприемаш цялата долина като жива. И да я усещаш със сърцето си.

Разбира се, няма как всичко това да мине без прословутата френска салата с козе сирене, без типичния провансалски сос тапенада, при който забравяш, че не обичаш чак толкова риба, и, излишно е да го казваме - отлично вино. Разходката из Прованс не би била пълна, ако си пропуснал да опиташ виното от региона. Местните винари предлагат дегустации на някои от най-добрите вина, произведени в тази част на Франция. От свежите и ароматни розета до плътните и богати червени вина, тук всеки може да намери нещо по свой вкус. И да се обзаведе с няколко бутилки, които после да се чуди как да събере в куфара...

Недалеч от Fontaine-de-Vaucluse е кацнало още едно вълшебно градче – Русийон. Провансалското зелено изведнъж се превръща в нещо оранжево-червено, златно и магично. Сгушено на върха на хълм, това място е известно със своите ярки скали и характерната червеникава почва. Разходката из Русийон е като цветен сън – пъстрите фасади на къщите и прекрасните гледки към околностите те карат да се чувстваш като в декор от приказка. И се чувстваш приказно!

Гледките от върха на хълма към околностите са впечатляващи – безкрайни редици от лозя и маслинови гори, които се простират до хоризонта. Тук природата и човешкото творчество се сливат ведно, създавайки съвършена хармония.

И... символът на провансалската красота - гордият Горд. Горд, защото, построен на върха на стръмен хълм, гледа от високо. А това, което гледа, са спиращи дъха панорами.

И дори и да не си видял прословутия залез на Горд, впечатляващата панорама и историческата атмосфера отново те кара да затаиш дъх и да се опиташ да попиеш от всичко по много. А после просто да отскочиш до някое от пазарчетата, предлагащи местни продукти като зехтин, сирена и ръчно изработени сувенири, и да си вземеш частица от френската гордост.

Когато си в Прованс, забавяш времето - красотата на природата те кара да спреш за миг, да се насладиш на момента и да забравиш за всичко друго. Френският Прованс не само зарежда със спокойствие и хармония, той вдъхновява. В Прованс дишаш красотата на природата, усещаш я с всяка клетка на тялото си и я запазваш в сърцето си завинаги.