Представете си Гърция и вероятно ще се сетите за множеството бели стени и кобалтовосини покриви - все пак те са емблематични, така че не е изненадващо, че всяка година толкова много хора се стичат към островите Санторини и Миконос, за да ги видят.

Но и двете дестинации, както и много други в Европа, се задъхват от огромния брой посетители - и сега местните власти обявиха политика за предотвратяване на прекомерния туризъм и намаляване на броя на посетителите по време на пиковия сезон.

Тя е под формата на туристическа такса от 20 евро, която посетителите, пристигащи специално с круизни кораби, ще трябва да плащат и в двете дестинации. Гърция разчита в голяма степен на туризма, който през 2023 г. ще донесе 20 млрд. евро приходи за икономиката, но на Санторини живеят и 20 000 жители, които искат да ограничат броя на туристите.

„Гърция няма структурен проблем с прекомерния туризъм, но някои от нейните дестинации имат значителен проблем през определени седмици или месеци от годината, с който трябва да се справим“, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, според Telegraph. „Круизното корабоплаване натовари Санторини и Миконос и затова пристъпваме към интервенции“.

Събраните средства очевидно ще бъдат насочени обратно към инвестиции в местната инфраструктура, а също така се обмислят правила за броя на круизните кораби, пристигащи едновременно на определени места.

Тези мерки не са единствените ограничения, които се налагат на туристите. Миналата седмица беше обявено, че Министерството на околната среда е представило проектозакон за ограничения на строителството в зоната на калдерата на Санторини.

Това би могло да означава спиране на изграждането на плувни басейни, пристройки и съвсем нови постройки и докато политиката е в процес на обществено обсъждане, между природозащитниците и местния бизнес се появиха спорове.

Превод: GlasNews