Случвало ли ви се е да нямате планове за уикенда? Искате да избягате с колата от градския шум? Ако често ви се случвало, ето няколко места около Пловдив, които ви препоръчваме да посетите през предстоящите почивни дни.

Мраморно езеро

На мястото на бивша мраморна кариера, изпълнена с дъждовна вода, се е образувало езеро, което и на живо е също толкова красиво, колкото и на снимки. То се намира до село Православ.

До него се стига като се отбие вляво около километър преди селото. На отбивката има поставен голям мраморен камък под формата на обелиск. След още около 500м може да паркирате автомобила си. След това има-няма още 200м, които трябва да извървите, и ще стигнете до самото езеро. Цветът на водата е от светлосин до със зеленикав оттенък.

Къпането в езерото е забранено, но това не спира ентусиастите, решили да поплуват и скачат във водата. Дълбоко е 20м. Мястото е напълно подходящо за пикник.

Слухове се носят, че след скачане от една от терасите на бившата кариера момче се е промушило на шипове на една оставена от времето на кариерата машина. То е загубило живота си там.

Чирпан

На под час път от Пловдив се намира града на Яворов. Именно там може да посетите родната къща на поета. Експозицията предлага оригиналната битова подредба на кухнята, гостната и стаята на поета, известна като „Пейова“ стая.

Къща музей „Яворов“ дели един двор с художествена галерия „Никола Манев“, която в момента е затворена за ремонт.

Около малкия град се намира и най-стария манастирт в Европа - манастирът „Св. Атанасий“ до с. Златна ливада. През 344г. Свети Атанасий Александрийски отсяда близо до Берое (днешна Стара Загора) и там монахът основава манастира.

Уникалността на манастира се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца му,  както и от постницата в скалите над манастира. Това представлява чудотворна дупка, обитавана от светеца в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклонниците минават за здраве и благоденствие.

И трита обекта са част от списъка на „100 национални обекта“. Може да ги откриете под номер 71.

В близост до града се намира и най-старото дърво в България - Гранитският дъб. Разположено в малкото селце Гранит, дървото е на повече от 1630 години. То е високо цели 23 метра, а обиколката на стъблото му е 7.4 метра. Дървото е чудесна туристическа атракция, през която трябва да минете, ако сте в околността.

Само на час от Пловдив, или на двайсетина минути от Чирпан, е и красивото село Могилово. Веднъж в годината то се превръща в световен център на рок музиката, а през останалото време, особено през топлите сезони, е страхотно място за отдих и разходка, тъй като наскоро се откри нова туристическа пътека. „Пътека на здравето "Свети Пантелеймон", както е кръстена, е дълга близо 10 км. Тя е обозначена и е подходяща както за планинско бягане, така и за колоездене. Маршрутът приключва с параклиса "Свети Пантелеймон", като преди това се минава през село Стоян Заимово.

Бачково

Най-вероятно вече се посещавали Бачково и манастира, който е в близост. Мястото обаче си заслужава да се посещава винаги, когато човек има възможност. То е подходящо за всички. Има ресторантчета и места за хапване, за забавление, за отдих и за уединение с божественото.

Около Бачковския манастир има екопътека, наречена „Зелената пътека“. Ходейки по нея ще минете през костницата на манастира,  Елeнинaтa чeшмa, в близост дo която има пoлянĸa c маси и пейки, а мaлĸo по-нагоре e и красивия Бачковски водопад. Ако следвате правилно екопътеката, тя ще ви отведе и до Аязмото, чудотворен извор, до чиято чешка има малко параклисче. По-напред ще стигнете до панорамна гледка. Последната спирка от пътеката е параклиса „Св. Архангел Михаил“, но може да се продължи до водопад „Сливодолско падало“ или да се върнете към Бачковския манастир.

Екопътеката е подходяща за любители планинари, като времето от Бачковския манастир до Аязмото е около час.

От екопътеката може да стигнете и до резервата „Червената стена“. Място, което ще ви изуми с уникалната си природа и спокойствие.

Само на минути от Бачково е Асеновград, също толкова добре познат град, но това не означава, че трябва да го подминавате. Най-посещаваният туристически обект в града е Асеновата крепост, но около града са и пещерата Топчика и местността Усойката до село Добростан (на около 25 км от Асеновград), ако не завиете към селото ще стигнете до Белинташ, а след това и Караджов камък. Около Асеновград е и местността Лале баир - едно от малките места, на които може да се насладите на защитения от Червената книга на България ендемит – диво родопско лале. 

Екопътека Бяла река

Още една екопътека. Бяла река се намира до Калофер. Маршрутът е изграден по течението на река Бяла, а точната му дължина е 1830м.

Продължителността на похода е около два часа и половина, като ще преминете през интересни обекти, сред които са Синият вир и Овчият мост. Мостът е разположен в най-тясната част от коритото на Бяла река. Името му идва от съществувалия преди повече от 100 години мост на същото място, по който стада овце са преминавали от един в друг пасищен район. Малко преди началото на пътеката е и мъжкият калоферски манастир Рождество Богородично.

Glasnews.bg aпелира когато сте сред природата да следвате табелите, да не палите огън и да изхвърляте вашите боклуци в обособените за това места.