Само през тази година части от Европа преживяха най-ранната в историята си гореща вълна, а Карибският басейн беше връхлетян от най-ранната в историята си буря от пета категория - ясно е, че да се съобразяваме с околната среда по време на почивката си е по-важно от всякога.

Има много начини да станете по-устойчиви туристи, но Копенхаген прави още една стъпка напред.

За да компенсира "екологичната тежест" на туризма, датската столица стартира схема за възнаграждаване на туристите за екологосъобразно поведение.

Пробната версия на схемата "CopenPay" започва на 15 юли и в рамките на инициативата посетителите могат да получат всичко - от безплатен обяд или чаша вино до безплатен каяк под наем - в замяна на изпълнение на задачи като събиране на отпадъци, пътуване с обществен транспорт или колоездене.

Когато пътувате в чужбина - ако летите до други места или пътувате с кола - вие замърсявате околната среда", казва Рике Холм Петерсен, ръководител на комуникациите на туристическия борд на Копенхаген, пред Би Би Си, "Едно от нещата, които можем да променим, е да накараме хората да действат по-устойчиво на мястото на пристигане".

Досега 24 организации са се включили в тест периода. Няма инфраструктура, която да им бъде възстановена от правителството - очевидно те участват от страст към защитата на града.

Нещо повече, проектът е "основан на доверие", което означава, че е малко вероятно забележителностите и предприятията да поискат доказателство, но за всеки случай може да е полезно да пазите транспортната си карта или да имате снимка, на която карате колело.

Г-н Петерсен смята, че само малка част от посетителите на Копенхаген (миналата година в столицата са пренощували 12 милиона души) ще участват в проекта, но ако той се окаже успешен, CopenPay може да бъде наложен през цялата година.

Едно каране на колело или малко събиране на отпадъци едва ли звучи като тежка работа, нали? А и колоезденето вече е част от готината скандинавска естетика на този чудесен град. Каква по-силна мотивация от чаша glögg (подправено, понякога алкохолно, греяно вино или спиртна напитка) или smørrebrød (традиционен местен сандвич) в края на разходката?