Прекомерният туризъм, честно казано, е навсякъде в момента. Само през тази година множество туристически дестинации повишиха входните си такси - всъщност те са толкова много, че дори е съзтавен подробен списък на това колко ще ви струва да влезете в дестинации по целия свят.

Но главното събитие трябва да е пробното въвеждане на входната такса от 5 евро за еднодневни туристи във Венеция, което предизвика бурни реакции, когато беше временно въведено по-рано тази година. Таксата обаче може да остане за постоянно, но това не е единственото място в Италия, където посещението ще стане по-скъпо.

През 2023 г. Италия е посрещнала главозамайващите 60 милиона чуждестранни посетители - да, 60 милиона - и вече е добре известно, че много от най-популярните места за почивка се огъват под натиска на толкова много хора.

В отговор на това и в стремежа си да направи туристите „по-отговорни“, правителството предприема действия. Длъжностните лица обявиха, че обмислят да наложат такса от 25 евро за нощувка на туристите, които са отседнали в няколко от най-популярните италиански градове.

Макар това да звучи доста сериозно, всъщност това е максималното обвинение, което се обсъжда. Всъщност ще бъде въведена система от нива в зависимост от цената на настаняването. Според „Файненшъл таймс“ предложените такси са следните:

    Стаи на стойност над 750 евро: 25 евро такса за нощувка
    Стаи на стойност 400-750 евро: TBC
    Стаи с цена от 100 до 400 евро: 10 евро такса за нощувка
    Стаи с цена над 100 евро: 5 евро на нощувка.

Необходимо е обаче да се намери баланс между размера на таксите, които посетителите трябва да плащат. Въвеждането на таксата за еднодневни туристи във Венеция предизвика много критики, като бе наречено „грандиозен блъф“, който само генерира приходи и не допринася за възпирането на посетителите.

По същия начин хората от туристическия бранш се опасяват, че такси от 25 евро за нощувка ще възпрат твърде много посетители. Според в. „Индипендънт“ директорът на италианската хотелиерска асоциация Confindustria Alberghi Барбара Казильо предупреждава правителството „да бъде много внимателно“, за да не „изплаши“ потенциалните посетители.

Секторът [на хотелиерството] има важен принос за икономиката на страната, особено с ръста на чуждестранните туристи след трудните години на Ковида“, заяви Мария Кармела Колайаково, президент на Confindustria Alberghi, „Но чуждестранната конкуренция е силна и жестока и ние се нуждаем от внимателни политики, които да не застрашават конкурентоспособността на нашите предприятия и нашите дестинации“.

Засега нищо от това не е потвърдено, така че ще трябва да изчакаме и да видим какво ще заключи италианското правителство.

Очаквайте подробности!

Превод: GLasNews