В света има два вида хора: такива, които пикаят в морето, и такива, които се сдържат. Веротно много от вас са го правили - това е много по-лесно, отколкото да се придвижваш до най-близката обществена тоалетна, особено когато вече си покрит с пясък.

Въпреки това, извършването на това действие в една популярна испанска дестинация скоро може да доведе до налагането на солена глоба. Това е така, защото в Марбея се предприемат мерки срещу плажуващите, които се облекчават на брега, за да се запази чистотата на морето.

На 25 различни плажа в община Малага скоро може да ви бъде наложена глоба от 750 евро (1467 лева), ако ви хванат да се разхождате във водата. Въпреки че глобата е одобрена от градския съвет на Марбея, тя няма да влезе в сила, докато не премине през обществено обсъждане.

Според новите правила уринирането на обществени места е наречено "нарушение на хигиенните и санитарните разпоредби". Не е ясно как спасителите ще идентифицират виновниците за това, което в предложението се описва като "физиологична евакуация", но ако не искате да рискувате глоба, по-добре се въздържайте.

Досега глобите за подобни действия бяха около 300 евро, така че това е сериозно увеличение. И това не е единствената глоба, която може да грози плажуващите това лято - Коста дел Сол въведе и ограничения за влизане на кучета в морето, за игра с топка във водата и за поставяне на чадър без разрешение.

Това е само част от огромните усилия, които Испания полага за ограничаване на потенциалните щети от големия брой туристи - в крайна сметка тя ще се превърне в най-посещаваната страна в света - и подобна глоба вече е въведена във Виго, Галисия.

Други мерки срещу свръхтуризма бхяа предприети в Барселона и Мадрид. Те се изразяват в по-строги правила за подходящо облекло, увеличаване на туристическите такси, както и нови ограничения за отдаване под наем на ваканционни имоти.

Превод: GlasNews