Какво по-романтично от разходка по зашеметяващата Италианска ривиера, ръка за ръка с любимия човек? В Чинкуе Тере (което всъщност е поредица от пет села) се намира крайбрежен пешеходен маршрут, който оправдава тази фантазия.

Маршрутът се нарича Via dell'Amore - известен още като "Алея на влюбените" - и свързва две от петте села - Манарола и Риомаджоре. Първоначално построена от жители, които искали да избегнат ходенето по скалите, алеята е затворена през 2011 г. след свлачище. Но след мащабен проект за възстановяване на стойност 25 млн. долара популярният пешеходен маршрут отново е отворен за обществеността.

Via dell'Amore ще бъде обект на различни защитни мерки, за да се предотвратят щети от огромния брой туристи, които се стичат в района. Известен с прекрасните си гледки и красиви селца, Чинкуе Тере се посещава от около три милиона туристи всяка година, а пренаселеността в пиковите часове може да доведе до някои проблеми с безопасността, пише TimeOut.



Участъци от пътеката са възстановени в новоразчистената скала, като са добавени мрежи за предотвратяване на падането на камъни, а парапетите са покрити с покритие, за да не стават прекалено горещи на слънце.

Маршрутът ще бъде отворен между 8 и 19 ч. Туристите ще могат да резервират едночасов интервал от време (с ограничение до 30 души) срещу 15 евро, но местните жители ще имат безплатен достъп до него. За ужас на някои жители, Via dell'Amore ще бъде напълно затворен през нощта, като двата входа ще бъдат наблюдавани от видеонаблюдение. Местните жители и властите обаче се стремят да насърчат отговорния туризъм не само в Чинкуе Тере, но и в цяла Италия, така че това изглежда необходима мярка.

Наскоро Италия обяви нови маршрути на туристическите ретро влакове с надеждата, че те ще позволят на пътуващите в страната да избират по-устойчиви варианти за придвижване. Страната също така планира потенциално да удвои наскоро въведената туристическа такса във Венеция, която беше определена като огромен успех от градските власти.

Превод: GlasNews