Краков е топ дестинация за почивка в града (особено през есента):той предлага всичко - от страхотна бира до неповторима сцена за модерно изкуство, както и улици и сгради, които свидетелстват за нелеката му военна история.

Въпреки това, като най-популярната туристическа дестинация в Полша -и посреща около 10 милиона посетители годишно, Краков скоро може да стане да последва стъпките на дестинации като Италия и да въведе туристически данък за посетителите.

Градският съвет на Краков наскоро гласува в подкрепа на резолюция, която позволява на общините да налагат туристически данък. Такъв данък беше въведен за кратко през 2014 г., но събирането му очевидно беше преустановено, тъй като Краков не успя да изпълни определени екологични изисквания, пише Birmingham Live.

Сега, след години на кампании, местните власти отново се опитват да въведат данъка, тъй като местните жители все по-често изразяват недоволството си от броя на посетителите в града.  

„Феноменът на туристизирането на много привлекателни места се превръща във все по-сериозен проблем“, се казва в резолюцията на градския съвет, “Прекомерният туризъм води до напрежение и социално недоволство на много места в Европа. Местната общност страда от това ... защото жителите все повече се чувстват като туристи в собствения си град“.

Краков далеч не е единствената дестинация, която в момента се бори с голям брой посетители. Атина, Будапеща, Барселона, и Мадрид обмислят различни ограничения на краткосрочните ваканционни наеми, а има и много дестинации, които искат хората изобщо да не идват. Освен това много места увеличават туристическите си такси, а на някои просто им е писнало от безпардонното поведение.