Малък хърватски остров предлага релаксираща атмосфера без коли.
 
Остров Силба се намира в Северна Далмация и има население от около 200 души. Забележително е, че „най-тежкият транспорт“ на острова от 15 квадратни километра са количките за доставка, тъй като автомобилите са забранени.
 
Той граничи с остров Лошинь в архипелага Кварнер и остров Олиб. Следователно туристите могат лесно да комбинират пътувания до различните острови, без да се гъчкат в пренаселените туристически горещи точки.

Силба е един от най-слънчевите острови — малко са местата в Адриатическо море, където слънцето грее толкова дълго. Като такъв, този отдалечен остров предлага добра комбинация от спокойствие и тишина, природа, слънце и тюркоазено чиста вода. Със своята спокойна средиземноморска атмосфера това е добро място за бягство от по-оживените, по-населени с туристи части на Хърватия.


 
Торета е единственият град в Силба, но си заслужава да бъде посетен. Има два магазина за хранителни стоки и две пекарни, но и зашеметяващите 14 бара и ресторанта.

На острова се намира и „Кулата на любовта“ — кула от 19-ти век, с легенда за старо морско куче и красивата Доменика. Историята е за капитан, който се влюбил в селянка и обещал да се ожени за нея след завръщането си от пътуването си.
 
Когато се върнал 20 години по-късно, момичето се било омъжило за друг мъж и имали дете - момиче на име Доменика. Капитанът решил, че ще се ожени за дъщерята и след още 20 години го направил. Изпълнявайки обещанието, което някога е дал на майка ѝ, той построява кула в градината си, с изглед към цяла Силба и с изглед към всички пристигащи кораби.
 
Днес къщата стои с надпис: "Тази кула е построена през 1872 г. като символ на любов и лоялност. Построена е от старото морско куче Петър Маринич." На върха на кулата посетителите могат да се насладят на спираща дъха гледка.


 
Има и много каменисти и пясъчни заливчета, които можете да изследвате из целия остров, със златни пясъчни плажове. Яхтингът също е доста популярен в района.

Забравеният остров Премуда, със своите ниски гори, маслинови и смокинови дървета и лозя, е на кратко разстояние от Силба. Тук посетителите могат да се насладят на рая за гмуркачите, където плувците могат да открият подводна пещерна система, наречена „Катедралата“.
 
Ресторантите и баровете на острова са съсредоточени в Торета и включват Vila Velebita - най-добре оцененият ресторант на острова в TripAdvisor.
 
На острова няма къмпинги или хотели, така че най-добрият вариант е да потърсите частни квартири в Airbnb - което е доста достъпно.
 
Много от наличните апартаменти включват зони за хранене на открито и климатик, както и някои позволяват домашни любимци. Цените варират от около £60 до £200 на вечер.
 
Превод: GlasNews.bg