Наричат го бароковото бижу на Сицилия. И със своите монументални здания и съоръжения Ното наистина е един от най-красивите барокови градове в Италия. Но когато попаднеш в Ното през май, това си е чист късмет. Защото точно тогава - на 3-тата неделя на месеца, пейзажът на Via Nicolaci, заобиколен от благороднически дворци и заграден на върха от църквата Montevergine, се превръща за няколко дни в бунт от искрящи цветове.

От 45 години Ното поздравява пролетта с това събитие, превърнало се в гордостта на града - фестивала на цветята Инфиората. Група пловдивчани имаха щастието да се потопят в тази красива традиция, която тази година е посветена на Джакомо Пучини по случай стогодишнината му. Те буквално видяха целия процес на създаване на нещо уникално - как благодарение на купища цветя и доброволци ученици каменната градина, макар и само за няколко часа, цъфва с празничен и пъстър килим от цветя, дълъг 121 метра и широк 4 метра.

Тази година той съдържа шестнадесет невероятни скици, създадени от майстори инфлоратори, които като трудолюбиви мравки, дават живот на истински и свои собствени произведения на изкуството, а вместо четки и палитри използват многоцветни венчелистчета. И всичко това - под гордия, но доволен поглед на сирените, химерите, грифоните, хипогрифите, кентаврите и сфинксове, които поддържат очарователните балкони на Via Nicolaci, докато безкрайна вълна от туристи, любопитни и очаровани, тече непрекъснато отстрани на пътя, образувайки буйна човешка рамка на една грандиозна цветна картина.

Според директора на фестивала Ориана Монтонери почитта пред Джакомо Пучини - "майстора, който живее във времето и изкуството", два от шестнадесетте килима на Via Nicolaci са озаглавени „Madame Butterfly“ и „Tosca: пронизана от любов“, а също така са създадени скици на полицейските сили на Италия.

Не само заради уникалните сгради в златист цвят, даващи усещането, че излъчват своя светлина, и фантастичното сияние, обливащо града по залез, но и заради тази цветна красота, вдъхновяваща със своята празничност, пловдивчани се зарекоха: Ще се върнем пак в Ното!