Известният немски туристически блогър Лука Пфердменгес пътува от 15-годишен и е посетил 190 страни. Неговите планове бяха да посети всяка страна по света, така че дори трябваше да отиде в такива проблемни региони като Афганистан, Сирия и Хаити, и те бяха в неговия топ на най-опасните страни, въпреки че успя да ги напусне невредим. 

Лука в Хаити

Към днешна дата 22-годишният немски професионален жонгльор, звезда в социалните медии и пътешественик е посетил 190 държави. Общо в света има 256 държави, зависими територии и непризнати образувания. В света има 206 суверенни държави, от които 190 са признати от всички страни по света, а 198 са признати от повечето страни, така че той все още има къде да отиде, пише Daily Mail.

Люк посочва Афганистан, Папуа Нова Гвинея, Сомалия, Йемен, Чад, Сирия и Централноафриканската република сред най-опасните места, които е посещавал, както и Хаити.

Luka туристически блогър СомалияЦял екран
Лука в Сомалиленд Снимка: Instagram Luca Pferdmenges

„Беше странно да отида на места като Хаити, където местното население страда, но опитвайки се да посетя всички страни на планетата, те често се оказват най-вълнуващите и образователни“, казва Лука и разказва, че в Хаити разговарял с местни жители и те признали, че нямат достъп до питейна вода, нямат електричество и невинаги имат храна.

„Има предградия в Порт-о-Пренс, където колите не влизат - те ще бъдат ограбени. Места като това, където цари анархия и вашата безопасност е изложена на риск, са най-трудните страни за посещение“, спомня си пътешественикът.

Лука каза, че е използвал местен водач, за да му покаже най-опасните места: „Очевидно всичко може да се случи, но с надежден водач рискът е сведен до минимум.“

Той посети Афганистан през 2021 г., шест месеца преди талибаните да дойдат на власт. И научи децата в местното цирково училище да жонглират. По някое време го затвориха с децата, защото започна престрелка на улицата.

 
Лука учи децата да жонглират в Афганистан

„Два дни по-късно, все още в Афганистан, искахме да посетим парка, но плановете ни се промениха, защото паркът започна да бъде бомбардиран“, спомня си Лука.

В Папуа Нова Гвинея той видял обир на кола. Без да знае град Порт Морсби, Лука се лута в опасна зона, откъдето полицията го спасява.

„Аз съм германец, така че обичам да ходя навсякъде, но по едно време спря полицейски джип и полицаят ми каза: „Не можете да отидете там, моля, влезте в колата.“ Реших да му се доверя. Минахме през предградията, през които щях да мина, и пет минути след като ме взеха, видяхме как бандити спират коли и искат пари, телефони или дори самата кола - това за съжаление е често срещано явление в Порт Морсби”. Лука видял как полицаят грабва пушката и започва да стреля във въздуха, докато самият той се е сгушил на задната седалка, страхувайки се от огъня.

Докато бил във френската отвъдморска територия на Френска Гвиана, самият Лука бил нападнат. Огромен мъж го сграбчил за врата. Започнал да го дърпа и да иска две евро.

„Щях да му дам парите, но нямах евро. Намерих банкнота от £10 в портфейла си и му я дадох, но той беше бесен. Пътникът в крайна сметка бил спасен от собственика на близкото кафене, който го вкарал вътре и барикадирал вратата.

В Йемен му предложили да наеме картечница за един ден, но Лука отказал такова щедро предложение.