Посещението на карибския рай Аруба вече ще ви струва по-скъпо. Островът въведе нова такса за устойчивост, която пътешествениците ще плащат при пристигането си.

Новият налог възлиза на 20 долара и ще се събира от пристигащите по въздух, според туристическия орган на Аруба. Таксата ще бъде използвана за надграждане на съществуващи пречиствателни станции и инфраструктура, както и за изграждането на по-големи подобни съоръжения в бъдеще.

„Тази такса ще подкрепи редица проекти, насочени към засилване и подобряване на усилията за устойчивост на острова“, според публикация във Facebook на туристическата администрация на Аруба, цитирана от T+L.

За да платят таксата, пътешествениците трябва да попълнят някои документи онлайн. Те могат да платят с банкова карта. Не се приемат плащания в брой при пристигане, като таксата трябва да бъде платена преди регистрацията за полет, за да получите разрешение за пътуване.

От посетителите ще се изисква да плащат таксата само веднъж на всяка календарна година, а повторните пътуващи ще бъдат освободени от нея, предаде Darik Business Review. Деца под 8 години, пристигащите с круизни кораби, жителите на Аруба и някои студенти на острова също са освободени от налога.

Таксата за устойчивост е в допълнение към екологичния данък от $3, който местните власти вече начисляват.

Аруба не е единствената туристическа дестинация, която таксува туристите с цел подкрепа и развитие на инфраструктурата. Тази година Амстердам увеличи туристическия си данък за пренощуващите и круизните туристи, Париж повиши данъците върху хотелите и другите места за настаняване, а Исландия обяви планове за добавяне на нов данък в подкрепа на климата и целите на страната за устойчивост.

Други градове по света таксуват пътешествениците си в рамките на борбата си прекомерния туризъм, включително Венеция, която въведе такса за еднодневни екскурзии.

Въпреки че може да струва малко повече да посетите Аруба, почти идеалното време на острова, невероятните хотели и прекрасните плажове с кристално чиста вода правят всичко това да си заслужава.

Снимка: Pixabay