Дигиталният номад е тенденция, която се появи едва през последните години, но списъкът с потенциални дестинации продължава да расте (а ние дори разговаряхме с някои номади, за да разберем какво е това). Това явление обаче има и своите недостатъци, а местните жители в някои райони на Европа смятат, че номадите допринасят за джентрификацията и че някои жители са били изтласкани от пазара.

Това обаче не спира един регион в Испания - Естремадура, автономна област, която граничи с Португалия, има едно от най-малките населения в страната, най-нисък БВП на глава от населението и най-високо ниво на безработица. За да подпомогнат икономическия растеж на региона, властите отварят обятията си и предлагат на номадите до 15 000 евро, за да се преместят там.

По-конкретно, властите са отделили общо 2 млн. евро с надеждата да привлекат 200 цифрови номади да се преместят в региона.

Макар че Естремадура може и да не сбъдне космополитните ви мечти да се преместите в разрастващ се град като Барселона, разходите за живот тук са ниски - с около 30 % по-ниски от тези в Мадрид - и това, което липсва на региона в транспортната инфраструктура, се компенсира с оптично и мобилно покритие над средното за страната. Освен това е красив - този отдалечен регион с вътрешни плажове, гори и геопаркове бе определен за една от най-подценяваните дестинации в Европа преди време.

И така, кой всъщност може да кандидатства? Основната цел на Екстремадура са висококвалифицирани специалисти в областта на технологиите, работещи от разстояние, които трябва да могат да работят изцяло дистанционно. Вече сте се преместили в Испания? Не се притеснявайте - все още можете да кандидатствате, както и хората, които живеят в други държави, но трябва да не сте живели в Екстремадура през последните шест месеца.

Гражданите на страни извън ЕС могат да кандидатстват, ако имат номадска виза, а ако се премествате от друг испански регион, ще ви е необходим оригинален доклад, предоставен от Главната каса за социално осигуряване. Безвъзмездните средства, които хората получават, също ще варират в доста широки граници.

Според euronews жените, хората на възраст под 30 години и тези, които се преместват в градове с 5000 или по-малко жители, имат право на безвъзмездна помощ в размер на 10 000 евро. Останалите могат да кандидатстват за до 8000 евро. След две години лицата от първа категория ще получат още 5000 евро, а тези от втора категория - 4000 евро.

Все още не е ясно кога ще бъде отворено кандидатстването, но се очаква това да стане по времето, когато в Официалния вестник на Естремадура ще бъде публикувана информация за схемата, вероятно в средата на септември. Заявленията ще трябва да се подават по електронен път тук и ако бъдат одобрени, трябва да получите информация в рамките на следващите три месеца.