Класация показва кои са най-малко привлекателните места измежду световните столици и големи населени места. Те са бетонни джунгли, жертви на разрастването и липсата на градско планиране. Ако живеете на някое от тези места, със сигурност няма да се съгласите, но ето безпристрастен списък с градове, които биха могли да бъдат страхотни, но са непростимо грозни по много причини.

1. Гватемала Сити, Гватемала

 

Този пълен с дим и престъпност град е столица на иначе красива страна. Прилича повече на беден квартал, отколкото на столица, като повечето сгради изглеждат на ръба на рухването.

2. Мексико Сити, Мексико

 

В момента е известен като един от най-опасните градове в света, но дори и да беше безопасно място, пак нямаше да бъде много привлекателен град. Той е един от най-замърсените в света и няма много за гледане.

3. Аман, Йордания

 

Столицата на страната с едно от най-очарователните исторически места в света - вълшебната Петра. Древният град трябва да бъде точка на пристигане и заминаване в маршрута ви за пътуване. Освен ако не се наслаждавате на мръсни, хаотични улици и грозни сгради, които изглеждат сякаш се рушат една върху друга.

4. Каракас, Венецуела

 

Венецуела е известна с изключителния си успех на международни конкурси за красота и венецуелските жени са известни със своите красиви тела, подобрени чрез пластичната хирургия, но столицата на страната със сигурност не е красота. Не само, че е заобиколен от бедняшки квартали, най-централните от тях изглеждат лишени от планиране и стил.

5. Луанда, Ангола

 

Той претърпява грандиозен бум като столица на скорошната история на икономическия успех на Африка, но да се надяваме, че новото развитие ще създаде нещо по-привлекателно от това, което виждаме сега: грозни жилищни сгради, осеяли хоризонта на невероятно най-скъпия град.

6. Кишинев, Молдова

 

Столицата на Молдова е треска в очите. Това е индустриален град, съставен предимно от много грозни жилищни сгради в съветски стил, повечето от които се рушат (и също не са много чисти). В Източна Европа има много непривлекателни градове от съветската епоха, но ние очакваме повече от една столица.

7. Хюстън, САЩ

 

„Хюстън, имаме проблем: Ти си грозен.“ Това е четвъртият по големина град в Съединените щати, когато става дума за население, но привличането със сигурност не е пейзаж. Има много други грозни американски градове (нека си признаем - американските мегаполиси не са точно красиви: Атланта, Кливланд...), но този печели титлата на най-грозния от всички, с голямо бедно и бездомно население (близо едно на всеки пет семейства живее под прага на бедността) и  непривлекателен градски пейзаж.

8. Детройт, САЩ

 

Ето грозната истина: Детройт е грозен. Не само естетически, но и като качество на живот, което обяснява защо е загубил една четвърт от населението си за едно десетилетие. Едно от най-високите нива на престъпност в страната може да е допринесло за това, но това също е мръсен, запуснат град, изграден предимно от тухли, бетон и стъкло. Не е красиво.

9. Сао Пауло, Бразилия

 

Природата сякаш е концентрирала всичките си усилия върху Рио и напълно е забравила другия голям бразилски мегаполис. Сао Пауло може да е един от най-вълнуващите градове в света, когато става въпрос за хранене и пазаруване, но няма съмнение, че това е една голяма грозна бетонна джунгла.

10. Лос Анджелис, САЩ

 

Един град, известен със задръстените си магистрали, е достатъчно, за да го направи непривлекателен, но тогава няма какво да видите, докато вървите по улицата (ако някой наистина ходи - това е един от най-малко благоприятните за пешеходци градове в света). Въпреки очарованието на Холивуд и плажовете наблизо, Лос Анджелис просто не е най-красивото място на Земята. Като един от най-известните градове в света няма извинение за липсата на разкрасяване година след година.

Превод: GlasNews.bg