Когато дойде лято, всеки си представя почивка на море. Не по-лоша ваканция обаче бихме могли да си организираме край някое езеро. А предимствата са много - отново имаме вода и прохлада, но без тълпите край морето, а цените са много по-ниски от тези на морския бряг.

България ни предлага редица красиви езера и язовири, на които бихме могли да изкараме пълноценна ваканция. Ако обаче мечтаем за нещо по-различно, тези пет живописни езера в Европа могат да ни го предложат.

Блед, Словения

Снимка 671198

Горещите извори, които захранват това езеро в северозападна Словения го превръщат в най-топлото езеро в Алпите, подходящо за плуване от юни до края на септември. Китната Любляна пък е само на 35 км от него.

Гарда, Италия

Снимка 671201

Най-голямото езеро в Италия предлага на всеки по нещо. Популярно е за уиндсърфинг, но също така е любимо място на колоездачите заради многобройните маршрути около него.

Люцерн, Швейцария

Снимка 671199

Не толкова голямо, колкото Женевското, това езеро свързва четири различни долини. Което означава, че на кристалните му води можем да се любуваме от някое от многобройните китни градчета около него.

Кьонингсе, Германия

Снимка 671200

Намира се в националния парк Берхтесгаден в Бавария в близост до границата с Австрия. Това живописно езеро със зелени води напомня на фиорд заради стръмните високи склонове, които го обграждат, пише lifestyle. Смята се за най-чистото в Германия заради което в него не е позволен друг транспорт освен електрически.

Анси, Франция

Снимка 660947

"Венеция на Алпите" - така е известен град Анси, който се намира край едноименното езеро. То пък се смята за най-кристално чистото в цяла Европа въпреки че се захранва от множество малки реки. Заради водите си е популярна дестинация за водни спортове, пишат Sygic.