Повече от шест месеца след като Кейт Мидълтън шокира обществеността с новината, че е диагностицирана с рак, тя обяви, че е преминала успешно курс на химиотерапия. Принцесата публикува съответния видеоклип в профилите си в социалните мрежи.

Кадрите показват как Кейт, принц Уилям и трите им деца се разхождат на поляна, в имението им в Аделаида, в гората и отиват заедно на пикник. Цялото видео е пронизано с любов към семейството и благодарността на Катрин към хората, които са били с нея през целия период на лечение.

В един момент от видеото може да се види как принц Уилям целува съпругата си, а нейните родители Майкъл и Карол също са заснети. Катрин много прегръща и целува децата си, те играят игри и правят забавни видеоклипове заедно.

Катрин разкри през март, че е била подложена на лечение от рак и беше извън полезрението на обществеността през по-голямата част от тази година. Тази година тя ще изпълни няколко ангажимента, които биха могли да включват събития за възпоменание през ноември и нейния годишен концерт за коледни песни.

Но в емоционално видео съобщение тя казва, че тази година е била "невероятно трудна" и "че животът, какъвто го познавате, може да се промени за миг", пише BBC.

Видеото на Катрин от двореца Кенсингтън е заснето миналия месец в Норфолк
Видеото на Катрин е заснето миналия месец в Норфолк Снимка: Kensington Palace

Тази последна информация за здравословното състояние на Катрин изпраща положително послание за нейния напредък, но все още предстои дълъг път.

Дворецът Кенсингтън посочи, че на този етап не е възможно да се каже дали тя е без рак.

Принцесата описва "бурните води" на преживяното от нея, като "сложно, страшно и непредвидимо".

„Със смирение се изправям лице в лице със собствените ми уязвимости по начин, който никога преди не съм обмисляла, и с нова гледна точка за всичко“, казва принцесата в необичайно лично видео, заснето миналия месец в Норфолк.

Видеото, заснето в есенни цветове, подсказва колко е доволна, че е завършила този етап от лечението си.

„Тъй като лятото е към края си, не мога да ви кажа какво облекчение е най-накрая да завърша химиотерапията си“, казва тя, видяна да шофира и да се разхожда със семейството си.

Очаква се принцесата да се върне за посещения по-късно тази година, може би включително годишната възпоменателна служба в кенотафа.

Но източници от двореца също подчертават, че все още има дълъг път до пълното завръщане и че принцесата ще превърне здравето си в основен фокус през следващите няколко месеца.

„Моят път към изцеление и пълно възстановяване е дълъг път и трябва да продължа да приемам всеки ден, както идва“, казва тя.

Тя казва, че въпреки трудните времена нейният опит й е дал „подновено чувство на надежда и признателност за живота“.

Катрин се възстановява далеч от обществени задължения през голяма част от тази трудна година. Здравословните й проблеми започнаха през януари, когато беше в болница за неуточнен тип коремна операция. Диагнозата за рак беше разкрита от принцесата през март с видео съобщение, в което се казваше, че е подложена на лечение и ще има нужда от уединение, докато се възстанови.

 
Дворецът Кенсингтън Катрин, принц Уилям и Шарлот
 
Катрин направи изключително лично видео за преживяното от рака Снимка: Kensington Palace

Катрин го описа като "огромен шок" след "невероятно тежки няколко месеца".

Първата й публична изява за годината беше на Trooping the Color през юни, когато тя помаха от балкона на Бъкингамския дворец.

Преди тази поява принцесата беше направила лично изявление на предпазлив оптимизъм, обявявайки завръщането си, но казвайки, че „все още не е излязла от гората“ и е имала „добри и лоши дни“ с лечението си от рак.

Последната й поява беше през юли, когато беше видяна на Уимбълдън, когато присъства на финала на сингъл при мъжете.