Мимис Плесас, обичан гръцки композитор, чиято музика звучи в десетки филми, телевизионни предавания и театрални постановки, и който е създал саундтрак за живота на милиони гърци, почина само седмица преди 100-ия си рожден ден.

Смъртта му беше потвърдена от съпругата му, съобщава bTV.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отдаде почит на Плесас, като написа: „Напусна ни един водещ композитор, велик учен и добър човек.“

Роден в Атина на 12 октомври 1924 г., Плесас започва музикалния си път още в ранна възраст. Става солист на пиано в държавното радио, след което участва в международни конкурси за пианисти, докато е още на 20 години.

Често седнал на пианото, акомпанирайки на известни гръцки звезди, той е неизменна част от музикалната сцена в продължение на десетилетия.

Композицията му от 1969 г. „O Dromos“ остава един от най-продаваните албуми в гръцката история.

Творчеството му не се подчинява на определен жанр, смесвайки традиционни гръцки музикални форми с елементи от джаза и класиката, създавайки лесен за слушане характерен звук - по-мек от твърдия джънгъл на много от съвременниците му.

Приносът на Мимис Плесас се простира отвъд композирането. Той продуцираше популярно радио предаване и беше съдия в многобройни гръцки и международни музикални конкурси.