През 1986 г., по средата на час по балет с нейния дългогодишен учител, върбовата принцеса Даяна седнала на пода със сълзи в очите. 

„Просто не мога да направя нищо правилно, когато става въпрос за съпруга ми. Обичам го толкова много и искам той да се гордее с мен, но не мисля, че той се чувства по същия начин“, каза тя, твърди Ан Алън, автор на новите мемоари „Танцувайки с Даяна“, излезли вторник. „Не разбирам защо не съм достатъчна за него. Мисля, че той предпочита по-възрастна жена… Знам, че ще се вижда отново с Камила."

Даяна започва да взема уроци по танци с Алън само седмици след приказната си сватба с принц Чарлз в катедралата Сейнт Пол на 29 юли 1981 г. Принцесата и Алън, балетна танцьорка от Лондон Сити, станали близки приятелки, като Ди й се доверявала през годините, ставайки все по-нещастна в брака си.

А емоционалният момент през 1986 г. беше първият път, когато Алън чува за Камила Паркър-Боулс.

„Защо не ме обича? Наистина не разбирам. Опитах всичко, опитах се да се съобразя с желанията му, въпреки че не винаги съм съгласна“, казва Диана. „Няма привързаност между нас и аз винаги съм сама. Просто искам да бъда обичана. Не мога да продължавам така. Те наистина очакват просто да не кажа нищо и да продължа. Как да го направя?“

Чарлз не бил доволен от любовта на жена си към танците. Алън видяла това от първа ръка през декември 1985 г., след като помага на Даяна да репетира с техния общ приятел, балетиста Уейн Слийп, за изненадващо представление в Кралската опера.

Даяна се присъединила към Слийп, за да танцуват на песента „Uptown Girl“ на Били Джоел, избрана специално от принцесата. След като слиза от сцената, Даяна се засмява и възкликва: „Победи сватбата!“, според Алън. 

Балетният танцьор Уейн Слийп танцува с принцесата на „Uptown Girl“

„Тя си проправи път към Чарлз и докато стоеше пред него, усетих, че отчаяно иска одобрението му. Той каза: „Браво, скъпа“ и се обърна да говори с някой друг. Усетих неодобрение от негова страна и сърцето ми заби силно”, пише Алън.

Въпреки че други гости похвалиха Даяна, Алън си спомня: „Остро усещах онези от кралския кръг, които не й казаха нищо и ме гледаха надолу през носа, като неодобрението им беше очевидно.“

Въпреки това Даяна й каза, че никога няма да забрави вечерта. На следващия им урок „с малко палава усмивка на лицето си“ Даяна признала, че Чарлз „не е харесал тя да се показва по този начин“.

Нещата се влошават. През 1987 г. Даяна е лишена от нейния полицейски бодигард и докладван любовник Брайън Манаки, който загива в катастрофа с мотоциклет.

Даяна по-късно ще опише Манаки като своята „най-голяма любов“ в касети, записани от нейния треньор Питър Сетлен.

Даяна танцува с Джон Траволта в Белия дом, 1985г.

Скоро след смъртта на Манаки, Даяна казала на Алън, че Чарлз иска да живеят отделни животи, признавайки: „Всичко, което искам, е да бъда с Чарлз и да бъда обичана от него, просто сега има празнота… той бяга при Камила, когато може. Изобщо не е това, което искам. Бих искал бракът да работи, но засега не е така. Просто да го търпя ли, надявайки се той да се промени?“

Когато Алън попита дали може да живее без любов и секс, Даяна се „изчервила“ и казала, че е срещнала някой, който я е накарал да се почувства „много по-добре в себе си“. По-късно стана ясно, че тя е имала афера с майор Джеймс Хюит през 1986 г.

„Направи ме щастлива да знам, че някой се грижи за нея по привързан, любящ начин, въпреки че се притеснявах, че може да я нарани, ако стане известно.“, пише Алън.

Когато бракът на Даяна се разпада, тя отново „пада“ на пода, ридаейки, спомня си Алън, и каза, че е в „непоносима ситуация“, тъй като не е виждала съпруга си от седмици. „Даяна искаше Чарлз да бъде с нея и да я обича. Въпреки че имаше собствена романтична афера, в този момент Чарлз все още беше мъжът, когото желаеше, и затова беше толкова агонизиращо за нея."

След това придворната дама на Даяна, Ан Бекуит-Смит, се обадила, за да каже, че принцесата може да иска да спре уроците си, но когато Алън попита;а Даяна, тя била „раздразнена“, давайки да се разбере, че Дворецът иска да приключи с танците.

Скоро след това Даяна казала, че се „срамува“ да признае, че страда от булимия.

Алън се страхувала от това, след като Даяна припаднала по време на пътуване до Ванкувър през 1987 г.

Чарлз и Камила Паркър-Боулс

„Разбрах, че дворецът има притеснения и е бил наясно или поне е подозирал проблема“, пише тя. „Разбрах, че може да са се притеснявали, че може да е опасно, ако някой от външния свят разбере... Колкото повече мислех, толкова по-ядосана се чувствах. Ако „организацията“ знаеше окончателно, дали някой се е протегнал, за да предложи помощ и насоки? Не изглеждаше, че имат. Дали бяха отхвърлили тази болест като признак на слабост, без да разбират душевните страдания, в които се намира Даяна?“

Булимията на Даяна се изостря от неволите в брака й, оставяйки Алън „ядосана“ на аферата на бъдещия крал с Камила.

С един романтичен жест Даяна организирала пикник за нея и Чарлз в Хайгроув, неговото провинциално имение, но когато принцът видя масата, „той веднага пуснал ръката й и каза: „Аз не ям навън. Накарайте иконома да вземе всичко незабавно."

Последният път, когато приятелите разговаряха, беше след смъртта на бащата на Даяна, Ърл Спенсър, през март 1992 г., същата година, когато тя и Чарлз официално се разделят.

Тя остава „вцепенена“ и съсипана от смъртта на Даяна в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.

За Даяна тя си спомня: „В нашите класове тя не беше нищо друго освен истинската си същност. Танцът позволи на светлината в нея да гори по-ярко и аз получих изключителната чест да бъда част от него.

„В този момент“, пише Алън, „умря още малко от нея. Любящото й намерение беше разрушено от няколко силни думи."