Твърдението на принц Хари, че Обединеното кралство не е безопасно за семейството му, поражда опасения, че кралят може никога повече да не види внуците си.

За последен път Крал Чалрз видя принц Арчи (5) и принцеса Лилибет (3) през юни 2022 г., когато принц Хари и Меган се завърнаха за тържествата по случай платинения юбилей на покойната кралица Елизабет Втора. Но Хари заяви, че не може да пътува до Великобритания със съпругата и децата си поради опасения за сигурността.

През февруари принц Хари загуби оспорването на Върховния съд срещу решението, че няма нищо незаконно в решението да се понижи степента на финансираната му от данъкоплатците полицейска защита като неработещ крал.

Джо Литъл от списание Majesty казва: „Би било страхотно да се мисли, че в един момент скоро кралят ще може да посети внуците си, които е виждал много малко. Но той е на 75 и не е в най-добро здраве. Посещението в Америка едва ли ще е приоритет сега, предвид другите изисквания към времето му. Това е невероятно тъжна ситуация, която малцина биха предвидили дори преди пет години."