Австралийската готвачка Анабел Бауер разкри, че пържената храна и нарязаните моркови се считат за недостойни ястия.
Австралийската готвачка и стилистка на храна Анабел Бауър е работила за лорд Бенджамин Манкрофт и лейди Ема Манкрофт. А също и много други много богати клиенти. И принцовете Уилям и Хари се наслаждаваха на нейните ястия, Daily Mail.
Работейки срещу заплащане, Анабел се установява в Глостършир, Англия, в провинциалното имение на херцога на Бофорт, на един хвърлей камък от провинциалното имение на настоящия монарх крал Чарлз в Глостършир, Хайгроув.
Там тя работи почти година като готвачка и бавачка в аристократично семейство.
View this post on Instagram
„Бях само на 21 години и беше наистина стресиращо за мен, че всички тези наистина богати, луксозни и понякога известни хора ядяха моята храна. Това беше един вид поглед към горните и долните светове на луксозния живот, каквито всъщност нямаме в Австралия“, каза Анабел.
Тя каза, че се е оказало, че някои от ястията никога не са били сервирани, като например пържените.
„Можеше да се сервира нещо като картофено пюре, но пържената храна се смяташе за нещо плебейско“, казва готвачът.
Пържената храна от „чипър“ (магазин за риба и пържени картофи, който продава риба за вкъщи) също се е смятала за храна от по-нисък клас.
Също така, на масата можеха да се сервират само определени видове месо: рибай или говеждо филе.
„Никога не сервирате кайма или нарязано на кубчета месо, защото това са по-малки парчета месо. Те са само за деца или персонал“, казва тя.
Анабел Бауер казва, че някои храни са неприемливи на вечери във висшето общество, като например нарязани моркови или ряпа. Въпреки това, цели млади моркови били допускани във висшето общество.
View this post on Instagram
„Ряпата, например, се използва за храна на животни. Веднъж направих пюре от шведска ряпа с карамелизиран лук. Член на семейството дойде и каза: „Не можеш да сервираш това. Това е храна за добитък“, спомня си Бауер.
Освен това, всичко, наподобяващо храна за вкъщи, бързо хранене или масово произведена храна, беше „напълно забранено“. Същото правило важеше и за десертите, което означаваше, че би било непростима грешка да се сервира готов десерт, като например купена от магазина торта.
Обикновено готвела свински наденички с ябълки, сервирани с картофено пюре и сос, пай с пилешко месо и праз, и котлети от сьомга.
Простотата също е била важна част от менюто на висшата класа: били разрешени само най-основните подправки и билки, като лук, магданоз и чесън.
Тя често правела пай с меласа и сладолед, които сервирала с прясна сметана.
„Лейди Манкрофт ми обясни, че преди много години се е смятало за нещо специално да имаш фризер, така че възможността да правиш и сервираш сладолед в собствения си дом се е смятала за доста необикновена“, обясни Бауер.
Анабел сподели, че в по-формална обстановка има много правила на етикета относно това как трябва да се сервира храната.
„На вечери местата за сядане бяха много щателно подбрани. Най-важният мъж трябваше да седи до домакинята, а най-важната жена до домакина. След това храната трябваше да се сервира в определен ред около масата, като винаги се започваше от домакинята“, но според Бауер основният проблем бил античният порцелан, който се сервирал: той трябвало да се мие на ръка. И салфетките никога не са били украсявани с пръстени. Било интересно преживяване, така че Анабел Бауер се завърнала в Австралия подготвена.
„Откакто се върнах в Австралия, готвих за съдии от Върховния съд, министър-председатели и всякакви важни събития“, каза тя.