Британският крал Чарлз III и кралица Камила посрещнаха японския император Нарухито и съпругата му в Лондон, поставяйки началото на тридневното им официално посещение в страната, включващо военен парад, процесия с карета и държавен банкет, предаде Ройтерс.

Синът на Чарлз III и британски престолонаследник принц Уилям отиде по-рано до хотела, в който са отседнали 64-годишният император Нарухито и императрица Масако, преди тримата да дойдат заедно за официалната церемония по посрещането с парад на Кралската конна гвардия.

Посещението на император Нарухито има за цел да изтъкне и задълбочи военните, културните и научните връзки между двете страни и беше отложено през 2020 г. заради пандемията от COVID-19.

Сега посещението се провежда в навечерието на общите парламентарни избори във Великобритания на 4 юли, което означава, че някои от обичайните политически елементи ще бъдат пропуснати.

Няма да има среща на "Даунинг стрийт" №10 между императора и британския премиер Риши Сунак, въпреки че Сунак и лидерът на опозицията Киър Стармър ще присъстват на държавния прием в Бъкингамския дворец тази вечер.

Посещението идва в труден за британската монархия момент, след като 75-годишният Чарлз беше диагностициран с рак по-рано тази година, а съпругата на принц Уилям - Катрин, се подлага на превантивна химиотерапия заради диагностицирането ѝ също с рак.

Сестрата на крал Чарлз III е в болница

Освен това британската принцеса Ан, по-малката сестра на крал Чарлз III, получи в неделя травма на главата при инцидент, вероятно с кон. Въпреки че се очаква принцеса Ан да се възстанови напълно, тя се отказа от участие в държавния прием, припомня БТА.

Император Нарухито дойде в Лондон през 2022 г. за погребението на кралица Елизабет и е привързан към Великобритания, тъй като е учил тук в началото на 80-те години на миналия век.

Двамата монарси ще имат време да обсъдят спомените си на днешния обяд в Бъкингамския дворец. След това те ще разгледат свързани с Япония вещи от кралската колекция преди обиколката на Уестминстърското абатство в следобедните часове.

Снимка: Ройтерс