През последните години LED маските за красота са задължителни сред знаменитостите, включително Марго Роби, Виктория Бекъм и Кейт Мос. Тези фантастични маски изглеждат като устройства от дистопично бъдеще, струват $600 или повече и излъчват лъчи червена и почти инфрачервена светлина отвътре.

Смята се, че светлинните лъчи могат да "стимулират производството на колаген" и "кръвообращението" в кожата, като помагат на тези, които ги използват, да имат по-млада и стегната кожа. Един от проблемите е, че учените смятат, че те не работят, пише Daily Mail.

Ново проучване на уелнес компанията Lyma твърди, че LED маските изобщо не са „биологично ефективни“ и следователно са „губене на пари“. Резултатите от изследването показват, че светлината от светодиодите просто не достига дори до дермата, втория слой на кожата, където се извършва регенерацията.

Сега експертите на компанията твърдят, че маските за красота не са нищо повече от „хайп“ и най-много могат да „осветят стаята, но не и кожата“. Според основателя на Lyma Луси Гоф, категорията за домашна красота вече е пълна с фалшиви обещания. Тя също така заяви, че много по-ефективен начин за поддържане на здрава кожа на лицето винаги ще бъде козметиката, чиято ефективност е научно доказана. Сега учените твърдят, че репликираните LED маски изглеждат като евтин аналог на процедурите, но в действителност се оказват „обикновена загуба на пари“.

Обърнете внимание, че НАСА започна да изучава ефекта на светодиодите върху заздравяването на рани при астронавтите, засягащи клетките и тъканите, още през 90-те години. Днес в индустрията за красота LED маските се рекламират като начин за „лекуване на всичко“ от бръчки, зачервявания и признаци на стареене до акне, тъмни петна и дори белези.

Смята се, че излъчвайки червена светлина, те се насочват към клетките на кожата, известни като фитобласти, които играят важна роля в производството на колаген, протеин, свързан с хидратацията и еластичността на кожата. Някои от тях излъчват синя LED светлина и се твърди, че могат да лекуват акне чрез намаляване на активността на мастните жлези. Жлезите произвеждат по-малко мазнини, които могат да запушат космените фоликули. Но сега ново проучване показва, че това не е съвсем вярно.

Изследователите заключават, че светлината, използвана в маските за красота, не прониква достатъчно дълбоко в кожата, за да причини действителни промени. Според лазерния учен от Imperial д-р Стефан Трупе, който не е участвал в проучването, светодиодите, за разлика от лазерите, губят силата си много бързо, когато става въпрос за проникване в плътна среда като кожа или тъкан.

Например, лазерът може да остане фокусиран и колимиран на голямо разстояние, което го прави способен да доставя големи количества близка инфрачервена светлина до дълбоки тъкани върху голяма площ в сравнение със светодиод със същата честота и мощност.

В своето проучване изследователите сравняват LED маски с лазерна терапия с ниско ниво, която може да проникне по-дълбоко от 12 сантиметра. Те също така тестваха ефекта и на двете върху генната експресия в дермата, което се счита за индикатор за регенерация на кожата.

Екипът изложи кожни проби на лазера и LED в продължение на 5 дни и след това установи, че лазерът засяга 45 гена, в сравнение само с един ген за LED. Това очевидно несъответствие доказва, че LED светлината не може да проникне в дермата и следователно не е биологично ефективна.