Много хора изпитват стрес и безпокойство, когато се справят с бъркотията в дома си. Дори една малка бъркотия, която постоянно привлича вниманието ни, може сериозно да подкопае морала ни и да ни накара тихо, но стабилно да започнем да изпадаме в депресия, която ще засегне всеки аспект от живота ни. Така че по-добре се захванете още от сутринта и подредете дома си!

Проучване, публикувано в The Journal of Neuroscience през 2011 г., установи, че бъркотията може да претовари когнитивните ни функции, създавайки среда, пълна с разсейващи фактори, които се борят за нашето внимание, пише The Conversation. Мозъкът предпочита реда, което помага за намаляване на когнитивното натоварване. Претрупаната среда не е само зрително неудобство: тя е свързана с отрицателно въздействие върху хранителните навици, производителността, психичното здраве и дори решения като родителство и финансово даряване, обяснява Ерика Пени, преподавател по клинична психология в Техническия университет в Сидни.

Интересното е, че безпорядъкът засяга повече жените, отколкото мъжете. Изследванията показват, че жените, живеещи в разхвърляни домове, съобщават за по-високи нива на хормони на стреса и симптоми на депресия в сравнение с мъжете, живеещи в подобна среда. Това може да се дължи на социалните очаквания и по-голямата отговорност на жените за поддържане на дома, предполага Пени. Докато всеки е засегнат от бъркотията до известна степен, прекомерната бъркотия може да бъде свързана с основни психични проблеми като тревожност или обсесивно-компулсивно разстройство.

Снимка: Shutterstock

Въпреки това, не всеки безпорядък е вреден. Някои изследвания показват, че определено ниво на дезорганизация може да насърчи креативността и да доведе до нови открития. Въпреки че постоянната бъркотия може да не е идеална, стремежът към идеална чистота също може да доведе до безпокойство и стрес. Важно е да се намери баланс между поддържането на функционално жизнено пространство и признаването, че известно ниво на безпорядък е естествено и дори здравословно, казва Пени.

За да се справите с безпокойството, което безпорядъкът може да причини, може да е полезно да използвате практически стратегии като редовно подреждане или микропочистване само за няколко минути всеки ден. Включването на други членове на семейството в поддържането на чистотата също може да облекчи тежестта.

Снимка: Shutterstock

Важно е да развиете начин на мислене, който не приравнява бъркотията с личен провал, което ще ви позволи да възприемете по-състрадателен подход към домакинството, съветва Пени. И накрая, ако бъркотията или свързаното с нея безпокойство станат непреодолими, може да е полезно да посетите терапевт. Професионалната помощ може да осигури стратегии за управление на бъркотията по начин, който е в съответствие с личните ценности и психическото благополучие. Разбирането на въздействието на безпорядъка върху вашето психично здраве и предприемането на проактивни стъпки за премахването му може да доведе до по-балансиран и по-малко стресиращ живот.