По моряшки казано

Кораб „Оборище“, 06.10.1990 г. – 08.08.1991 г.

- Два влекача пръхтят край кораба, палубна команда търчи из пристанището да търси, а капитанът дере гърло от крилото на мостика: Нора, Нора… Маневрата не започна, докато не се намери кучката. Каютната любимка на барото. (Случка в израелско пристанище, разказана от палубния боцман.)

- Най-много криви физиономии съм виждал в моряшкия салет на закуска, обяд и вечеря. Ама той, ако не се муси и не мърмори, няма да е моряк. (Камериер)

- Имаше едно пиянде в палубна команда, като направи главата и бърка графите „Arms“ и „Cigarets“ в митническата декларация. Обявява 200 пушки, вместо 200 къса цигари. (Старши помощникът)

- Вчера едни, днеска други, все едни и същи хора. (Боцманска мъдрост)

- Срамота е, долари получавате, червени гащи носите. (Камериер)

- Без добро червено вино соленият паламуд стар трипер подлютява. (Старши камериерът)

- Синдикатът трябва да поръча специални филми за моряци: „Самотната графиня и шофьорът“, „Буйният коняр и девствената млекарка“ „Ханска чекия с провикване“… Не може на море да се гледа „Война и мир“. (Рулеви)

- Мамицата й курвенска, дупката й станала по-дълбока от Марианската падина. Аут! Аз ще се оженя за мома, а тя ерген няма да види. (Моторист)

- Луксозни цигари съм виждал, луксозна кашлица не съм чувал. (Старши помощникът)

- Кола в Анверс да купиш, Бикаят в гаража на Нептун да я паркира.   (Моряшко проклятие)

- Пипай по-бързо, момче. Докато се наведеш, и охлювът ще се шмугне в храстите. (Палубният боцман към млад моряк)

- Очен лекар, а пък глух! (Старши камериерът за корабния медик)

- В Мариупол уточненията за отплаване ги правят сервитьорките в ресторант „Корал“. (Екстра на руската линия)

- Имам снимка до наклонената кула в Пиза. Кулата права, аз - камбичнат, все едно кадрото е правено при 4-5 бала вълна.             (Главният механик)

Кораб „Гео Милев“, 30.01. – 14.08.1992 г.

- На кораб с безвахтен режим и щамбайн на мостика търканията между механици и помощник капитани се увеличават. Не съм бил на кораб с топли отношения мостик – машина. Сутринта бляк аут, ония на мостика се помпят от драгост като пауни. Следобед радарът излиза от строя, главният механик слиза в централния пулт щастлив като бебе. (Вторият механик)

- Според картичката за корабните тревоги в каютата ми, само дето не ми е вменено в дълг да изнеса барото на гръб. Не, при реална, а не учебна тревога, бягам на бака и скачам в плота. (Вторият помощник)

- Като се качваш на кораб и видиш елмеханик с изцапан гащеризон – връщай се. Работата на елмеханика е да си стои в каютата и да не го търсят. Иначе това е барака, а не кораб. (Елмеханикът)

- „Справедливостта възтържествува! След 15 дни започни чистка. Да живее царят!“ (Радиограма-отговор на готвача до съпругата му, възстановена на работа като ръководител на инспекция в здравеопазването.)

- Колкото проституцията е любов, толкова романтика остана в морето. Хлябът на семейството и толкоз. (Главният механик)

- „Балкан“ изгоря, „Вихрен“ потъна, Янка Партизанка изчезна в Карибско море, един се застреля с пистолета на полицай в Истанбул, друг се обеси, трети падна по трапа между две палуби и си строши врата. Е, как да не е доволен човек, че е докарал работата до пенсия? (Палубният боцман)

- На кораба няма грам бронз, всичко се продаде на китайците. (Признание на колега, който кара трета смяна на този чартър)

- В Сингапур получих писмо с 13 месеца закъснение. Писано за ерген, получено от съпруг. Боже, да вярвам ли на тези глупости? Любов и прочее… (Радистът)

- Готвачът, недоволен от провизионната уредба, топи втория механик пред шефа, в отговор вторият механик носи на капитана супа с косъм. Като детска градина са: 25-26 папагалчета в обща клетка. (Старши помощникът)

- Не ги разбирам тези, които залагат живота си, за да изкачат Еверест. Какво толкова се вижда от покрива на света? Аз по-високо от венерин хълм не съм се покатервал, животът там е прекрасен и въобще не ми се слиза. (Старши помощникът)

- Пу…тко, бъди мъж! (Палубният боцман след три питиета концентрат)

- Гледам се в банята, ташаците ми заприличали на пран каскет. (Фитер)

- Пълен танкер гори, празен гърми. На химикаловоз и танкер няма да стъпя. (Елмеханикът)

- Вашите капризи са изключително удоволствие за мен. (Камериер)

- Суеверията в морето са повече от рибата, а корабен полтъргайст няма. (Старши помощникът)

- Има две опасни страсти: половият нагон и бесовете за собственост. Обществото строго охранява първата, според Фройд всячески се стреми да отклони вниманието от него, докато втората е неугасима,  доживотна, дори разюздано поощрявана. (Капитанът)

- При всяко завръщане първата ми работа е да пусна пара в шепата на просяк и да запаля свещ в църква. (Радистът)

Нейко ДАМЯНОВ