Така нареченият „лайфхак за паста за зъби“ набира тенденция в социалните мрежи, предназначен да улесни живота при изстискване на паста за зъби от тубичка. „Номерът“ е, че хората изцеждат пастата за зъби от оригиналната й опаковка в дозатор за сапун.

Във видеоклип TikToker-ът Кирстен Маккрийди, която има повече от 40 хиляди абонати на платформата, демонстрира как това „изобретение“ преобърнало живота й, пише британското издание Mirror.

„Купих този дозатор за сапун за ръце и добавих към него любимата паста за зъби на децата ми. Сега, когато децата ми искат да си измият зъбите, те просто натискат дозатора и пастата за зъби излиза лесно“, казва тя във видеоклипа си.

@kirs10mccready I wish i learned about this years ago. #tooth #toothpaste #hack #hacksoflife #hacks ♬ original sound - Kirsten McCready

Този трик се рекламира като начин за намаляване на бъркотията и улесняване на дозирането на паста за зъби от дъното на тубичката. Зъболекарите обаче казват, че пастата за зъби трябва да остане в опаковката, в която идва, тъй като може да се повреди от излагане на светлина.

Д-р Сухаил Мохиуддин обясни, че съставките на пастата за зъби не са UV стабилни, така че излагането на светлина може да ги направи неефективни

„Моля, не правете това“, призова той.

@dr.m_ Clever! Bur should you try this?? #dentist ♬ Wii Shop Channel - McTweet

Активните съставки в пастата за зъби могат да се разградят с течение на времето при излагане на светлина, въздух и влага, което я прави по-малко ефективна за предотвратяване на кариес и поддържане на здрави венци. Ето защо никога не се продава в прозрачни опаковки и винаги е със стегнат капак.

„Тя трябва да вижда светлина само преди да започнете да миете зъбите си“, подчертават зъболекарите.

Ако я излеете в дозатор, тя ще бъде изложена на светлина и ще стане много по-малко ефективна. Освен това, отварянето на пастата за зъби също води до по-бързото разграждане на консервиращите съставки. Веднага щом техният брой падне под определено ниво, съществува реален риск от размножаване на бактерии и гъбички вътре в контейнера.