Японците се отказват от възраждането на моделите MPS

„Напомпаните” модели на Mazda с добавка MPS към името си станаха истински звезди през миналото десетилетие. Седанът със задвижване на четирите колела Mazda 6 MPS с 2,3-литров турбомотор с 272 к.с. (на първата снимка) бе произвеждан през периода 2005-2007 г., а хечбекът Mazda 3 MPS (на втората снимка) със същия мотор, но с 260 коня, се задържа на конвейера от 2006 до 2013 г., като смени две поколения.



Феновете на марката се надяваха, че японците ще възродят моделите MPS, но шефът на компанията Акиро Марумото попари тези надежди. В интервю за изданието Drive ппрезидентът на Mazda заяви, че производителят няма намерения да се завръща в сегмента на спортните хечове и седани.

Любопитното е, че компанията вече подготви версии на Mazda 6 и CX-5 с 2,5-литров турбомотор с 231 к.с., а при Mazda3 ще има модификация със задвижване на четирите колела и механични скорости. Така до направата на пълноценен MPS остава едва една крачка, но в компанията нямат намерения да я направят.



Според Марумото, идеята на Mazda е постепенно да поеме в различна посока най-вече на европейските пазари. Там колите на марката ще залагат на премиум-качеството и на комфорта, а не на бързина и скорост. Затова в компанията няма да правят спортен модел с роторен мотор, а ще използват този тип двигател като част от хибриден агрегат.

Снимки: Mazda