Опит да се отстранят дефектите на електронната система доведе до пълния й срив

Проблеми при преинсталирането на софтуера сринаха системата на Пътна полиция и направиха невъзможно издаването на електронни фишове на нарушителите, потвърди главен инспектор Росен Рапчев пред националната телевизия. Блокирани са и услугите за граждани, като например онлайн проверката за дължими глоби и възможността за електронното им плащане.


Някои от функциите, като проверката за глоби, в отделни моменти функционираха днес следобед

Проблемът е възникнал при опит да се инсталира нова версия на информационната система, която да коригира множеството недостатъци на досегашната. Експерти работят по отстраняване на проблема, потвърдиха от пресцентъра на МВР.

Електронната система, разработена за шестцифрена сума в евро, създава проблеми още от старта си. В началото тя не работеше за всички шофьорски книжки, а след това се оказа, че не отразява всички извършени плащания и на практика продължава да води като длъжници хора, които са си погасили глобите. Това е сериозен недостатък, защото пътните патрули разчитат на електронната система, за да разберат дали проверяваният шофьор има задължения, и при положителен резултат могат временно да му отнемат книжката.