Повод за гордост! България направи най-доброто си представяне на Международната олимпиада по география. Тази година олимпиадата се проведе присъствено - в Бандунг, Индонезия от 7 до 13 август.

Днес младите момчета, които взеха участие в олимпиадата в Бандунг, кацнаха на родна земя и бяха посрещнати с аплодисменти. На летището в София ги очакваха техните родители и близки приятели, видя GlasNews.bg.

Българският национален отбор е в състав: Михаил Паскалев (МГ "Д-р Петър Берон", Варна), Атанас Иванов (НПМГ), Денис Урумов (91. НЕГ, София) и Александър Илиев (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Димитър Желев (преподавател в Геолого-географски факултет на СУ "Св. Климент Охридски", учител по география в Izzi Science for Kids и съосновател на Географ БГ) и Даниел Христов (учител по география в НПМГ).

Денис и Михаил грабнаха златни медали, а Атанас и Александър - сребърни.

За Александър това бе първото му участие на Международната олимпиада по география. Другите ученици са вече медалисти от предни издания – Михаил печели сребро миналата година, Атанас е бронзов медалист от 2021 г., Денис пък също завоюва сребро през 2022 г.

Сашка Сугарева - майка на Атанас Иванов, сподели пред наш репортер, че е горда от представянето на младежите. Развълнуваната майка не пропусна да отправи благодарности към отдадените учители и хората, които са се включили в подготовката и са подкрепили олимпийците ни. Тя уточни, че през 2022 г. нейният син и Даниел Димитров - ученик в МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, са участвали като отбор на Международна OLGENAS олимпиада по география, която се е провела онлайн в Джокякарта, Индонезия. Тогава младежите са завоювали златен медал.

На 19-ото издание на Международната олимпиада по география (iGeo) родните гимназисти премериха знания с над 200 участници от над 40 държави. В рамките на олимпиадата младежите преминаха през тест, работа на терен и мултимедиен изпит. 

"Огромна е радостта ни в момента, а зад този успех се крие дълъг и труден път на отдаденост, старание и сърцатост. Принос за този успех наред с талантливите ни деца имат много хора и институции", споделя основният ръководител доц. д-р Димитър Желев.

Атанас, Александър, Михаил, Денис - България се гордее с Вас! Поздравления за труда, усилията и вдъхновението! Екипът на GlasNews.bg Ви пожелава още много успехи, безброй усмивки и сбъднати мечти!

През последните години участието на България на Международната олимпиада по география става все по успешно. За последните три издания родните национали са спечелили 11 отличия – 3 златен, 5 сребърни и 3 бронзови медала.