Четири паралелки учат дистанционно заради ученици болни от ковид в Пловдив. Училищата, в които има потвърдени случаи на болни от коронавирусна инфекция са деца, възпитаници на училищата "Константин Кирил Философ", "Димитър Талев", ПГАСГ "Арх. Камен Петков" и "Княз Александър I" – по едно дете на клас. Към този момент четири са карантинираните паралелки, които провеждат онлайн обучение, като не са затворени цели училища.

Директорката на РУО Иванка Киркова успокои гражданите като заяви пред TrafficNews, че няма нищо извънредно, както и че това са мерките, които се прилагат за ограничение на разпространението на вирусната инфекция.

Допълни още, че дистанционното обучение ще продължи за кратко - около една седмица.

Тази година директорите на учебните заведения не са длъжни да обявяват в сайтовете на училищата, когато има болни от коронавирус и учениците са преминали на обучение от разстояние в електронна среда.

От РЗИ пък заявиха, че към този момент няма случаи на ковид в детските градини и ясли.

"Не се налага прилагането на кой знае какви мерки. Причината заради която се карантинират паралелките, е защото се действа спрямо законовите разпоредби, които са въведени в активната ковид криза, понеже законът не е променен, а ние сме длъжни да го приложим", сподели пред медията ни пък Началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева.

Тя добави, че задължителната карантина за болния е седем календарни дни, а за контактните му е пет. Следващата седмица учениците ще са на училище, допълни тя.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести за периода от 27 септември до 3 октомври са регистрирани 1576 случая на COVID-19. Спрямо предходната седмица са регистрирани с 503 случая повече. За цитирания период официално взетите проби са също са повече – с 2552. Броя на положителни проби расте и достига близо 15%. По последни данни най-често боледуват хора във възрастова група от 70 години и повече. Смъртността остава приблизително същата.