"Моята заповед важи за обучението в електронна среда. Връщането на самите ученици в класните стаи вече зависи от заповедта на здравния министър. Но моята заповед в голяма степен е синхронизирана с тази на проф. Костадин Ангелов. Следващата седмица ще обсъдим ситуацията, която може както да се подобри, така и да се влоши.

В случай че се подобри, започва вариант на редуване – една част от учениците ще учат от вкъщи, друга ще се върнат по класните стаи и после обратното."

Това сподели пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев по време на посещението си в столичното 143 ОУ "Георги Бенковски" в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

Кои ученици се връщат в класните стаи от 4 януари

,,След 18-и януари можем да очакваме поетапно включване, ако всичко е наред. Вероятно още от 11-и ще разрешим някои дейности като държавни изпити, олимпиади, но това са дейности за малки групи от хора'', каза той.

"Разбира се, има и вариант ситуацията да се влоши. Във всички страни се взимат решения съобразно ситуацията. Мерките у нас не са крайни, както в други държави, но са ефективни, обясни министър Вълчев и допълни, че подадените заявления за онлайн обучение дотук са около 1300."

По отношение на детските градини образователният министър посочи, че 60% от децата ги посещават, което според него е нормална посещаемост предвид удължените отпуски на родители и удължените ваканции, предава Новини.бг.

Проф. Ангелов: Продължава ваксинацията на всички на първа линия

,,Дори в пика на втората вълна в 1200 от общо 2400 училища нямаше случаи на коронавирус'', отчете още той.Що се касае до студентите, в момента са разрешени държавните изпити. Също в зависимост от епидемичната ситуация ще се вземе решение и за студентите. Много ми се иска по-голяма част от учениците и студентите да се върнат, но едно такова решение трябва да е разумно", отбеляза Красимир Вълчев.

"Тази седмица започваме изготвянето на списъците за ваксинациите. Очаквам 35 000 от учителите да се ваксинират при педагогически специалисти от около 90 000. Науката и ваксините са спасили стотици милиони човешки животи. Последните 500 години нашият живот се е променил благодарение на науката. Всяка една болест малко или много уврежда организма ни'', сподели пред медиите образователният министър.

Не трябва много седмици да бъдат децата вкъщи. Вече са девета седмица на обучение в електронна среда, затова е вариантът с редуването. При онлайн средата и мотивацията за учене спада, отчете още министър Вълчев.