Д-р Петър-Преслав Петров завършва медицина в МУ-Пловдив през 2021 година. Споделя, че още от малък е имал дилемата - дали да избере трудния и отговорен път на медицината, или да стане актьор, тъй като е посещавал множество дейности, свързани с изкуството.

„В крайна сметка избрах пътя на медицината категорично и не съжалявам дори за миг“, каза д-р Петров за GlasNews.bg.

Той е категоричен, че да помагаш на хората в техните трудни моменти, изисква сила и добро сърце. Споделя, че когато за първи път е прекрачил прага на катедрата по анатомия, още като студент, е изпитал силен респект към тази наука, както и към преподавателите.

„В периода на обучение имах и други желания, но все нещо ме теглеше към анатомията и самата сграда на катедрата, която е един малък дворец“, признава той.

След като завършва МУ-Пловдив, д-р Петров става хоноруван асистент в катедрата по анатомия, а през януари 2023 г. печели конкурс и е редовен асистент по анатомия. Той очаква да започне скоро и специализация по същата специалност.

„МУ-Пловдив предлага изключително високо качество на обучение на нашите студенти. Преподавателите са високо ерудирани и изцяло посветени на хуманността и това да подготвят студентите за реалната обстановка в болницата“, категоричен е младият преподавател.

Д-р Петров споделя, че работата със студенти го кара да се чувства в непрекъснат научен полет.

„Избрах пътя на науката, както споменах по-горе, защото анатомията е основна и тежка дисциплина, без която няма как да изучаваш каквато и да е  клинична патология. Моите студенти са жадни за знания и искат от мен максималното, което ме прави още по-щастлив, защото виждам тяхното желание за развитие и успех. Моето място е тук - в предклиничната медицина, това ме прави щастлив и удовлетворен“, признава той.

Той е преподавател в катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ и признава, че това е голяма отговорност.

„Да си преподавател в МУ-Пловдив е голяма отговорност, но и начин на живот. С един от моите бивши студенти - Пламен Пенчев, който е 3-ти курс в специалност „Медицина“, работя от почти две години. Печелил е множество награди по научни конференции“, казва още той.

Сега д-р Петър Петров и Пламен Пенчев работят по утвърждаване на Български студентски клуб по невронаука “Неврологика“.

„Пламен и аз участваме в редица български  и международни конгреси, пишем научни статии в областта на невроанатомията и работим с изявени неврохирурзи от Пловдив и Варна, затова решихме да включим и други млади кадри, с които да станем научен отбор. В клуба може да участва като член всеки студент имащ желание да се занимава с научна работа още от студент и да участва в различни конференции. На този етап имаме само Фейсбук страница, впоследствие ще бъде утвърден и регистриран и научен сайт“, казва д-р Петров.

Д-р Петър Петров не пропусна да отправи благодарности към менторката си - д-р Нина Йотова от катедра „Анатомия“.