Маските могат да станат задължителни в час. Това стана ясно по време на онлайн награждаване на "Отличниците на България". Когато изтече срокът на онлайн обучението за гимназистите, от образователното министерство ще издадат препоръка защитните маски за лице да се носят и по време на час. Целта е рискът от разпространение на коронавирус в училище да се сведе до минимум. Оказва се, че между отделните класове има смесване на ученици и е невъзможно да се избегнат контактите.

„Предложението маските за гимназистите да бъдат задължителни е много добро. Ще издадем препоръка, когато се върнем в училище това да се случи”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Смятам че в гимназиите трябва да се въведат маски постоянно, а не само извън класните стаи. Няма как да ограничим контактите между класовете. Едните обикновено отиват в стаите на другите”, каза Николай Георгиев.

Въпреки сложната ситуация с коронавируса, целта ни е за максимум присъствено обучение в училище. Прогнозата ни е, че няма да има продължително затваряне на училищата, а ще има "превключване" на онлайн обучение. По-малко ще бъде това "превключване" при по-малките ученици и в началните класове, добави министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Здравето е най-важно и трябва да се съобразяваме с развитието на ситуацията с коронавируса. Надяваме се, че през следващите седмици ще можем да прекъснем негативната динамика, която имаме", заяви министър Вълчев.

Той подчерта, че образованието е сферата, в която има най-много положителна енергия, най-много вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Образователният министър поздрави всички отличници на България и отбеляза, че тези награди се връчват преди Деня на народните будители. Будители са хората, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език и култура. Но будители са и всички, които днес с интелектуалната, творческата и духовната си енергия успяват да "заразят" и вдъхновят много хора, и да помогнат животът ни да бъде по-добър и да има повече добри хора в нашето общество, отбеляза министър Вълчев.

Когато говорим за отличници, има такава конотация, че това е свързано с оценката "Отличен 6", каза образователният министър. Той уточни, че отличените днес са млади хора, които са вложили енергия и са учили, но те са също творци, знаещи и можещи хора, а не просто ученици, които имат оценката "Отличен 6". Министър Вълчев изрази увереност, че част от наградените ученици занапред ще се присъединят към системата на образованието и науката, за да просперираме като общество.

Сред наградените през тази година са ученици с изключително високи успехи, с нестандартно мислене, както и зрелостници, постигнали максимални оценки на държавните зрелостни изпити, пише novini.bg.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков също връчиха награди на отличени ученици.