Министерството на образованието и науката обмисля да замени диктовката във външното оценяване в 4 клас със задача за редактиране на текст, което е основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи образователният министър проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с регионалните образователни управления в понеделник.

Идеята е в последната задача от изпита четвъртокласниците да открият и да редактират думи с правописни грешки. По този начин ще се разнообразят типовете задачи и отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без нуждата от специална техника.

Вероятно промяната ще бъде въведена през тази учебна година, а в зависимост от резултатите ще се прецени дали да бъде трайно въведена, пише mediapool.bg. Освен това се анализира и нуждата от преразпределение на броя на задачити със затворен, с кратък отворен и с разширен отговор на изпита по математика в края на четвърти клас.

"Промените са в продължение на усилията ни за поставяне на по-голям акцент на изпитите върху измерването на придобити компетентности, а не просто възпроизвеждане на знания“, обясни проф. Цоков.

МОН цели да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на задачи, които изискват осъществяване на междупредметни връзки.

"Редуването и разнообразяването на задачите ще помогне за по-ефективното прилагане на умения в нова и непозната ситуация, без обучението да се свежда само до подготовка за решаване на определен тип задачи “, допълни образователният министър.

По думите му се работи за изготвяне възможно най-бързо на тези модели за национално външно оценяване, така че и учители, и ученици, и родители да се запознаят максимално бързо с тях.

Резултатите от външното оценяване в четвърти клас не водят до последици, а са по-скоро формални, за да се провери подготовката на учениците в края на началното им образование.