Учебната година наесен ще стартира присъствено, а всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда, обяви образователният министър Красимир Вълчев.

Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение.

Ако са повече обаче и от различни класове, цялото училище ще минава онлайн, обясни още той.

"Всяко училище ще има план, а ние ще имаме препоръки към училищата, така че да се спазват определени мерки и да се превключва към електронно обучение при нужда. Това ще отнема 3-4-5 дни", заяви Вълчев.

"Училищата са относително безопасна среда. Отворихме детските градини преди около 2 месеца и половина", увери още министърът.

В началото на юли от МОН обявиха, че след увеличения брой заразени у нас с коронавирус, ведомството работи по няколко сценария за начало на новата учебна година.

Те могат да бъдат обобщени така - нормално започване на новата година, частично отваряне на училищата или изцяло онлайн обучение.

Кой от тях ще бъде избран решението ще е ясно дни преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка в страната.

Най-добрият и най-лошият сценарий

Безспорно най-добрият вариант е учебната година да започне нормално. Всички училища да отворят врати на 15 септември с всички ученици и учители.

Най-лошият сценария е заради повишената заболеваемост началото на учебната година да стартира така, както приключи миналата - изцяло онлайн.

Компромисен сценарий

Министерството на образованието работи и по няколко други сценария. Разглеждат се кои са критичните точки в едно училище, къде се наблюдава струпване на децата, каква е епидемиологичната обстановка в населеното място и т.н.

В зависимост от тези фактори се обсъждат различни варианти. В области, където няма завишен брой заразени училищата да отворят врати. Друга хипотеза е в едно населено място да отворят едни училища, а други да останат затворени.

Обсъжда се още и редуване на часове с дистанционно обучение по определени предмети и присъствено по други. Друг вариант е учениците да се редуват на смени според випуска си.