Противоепидемичните мерки в Пловдив ще бъдат удължени до 10 февруари, но учениците се връщат в клас на 6-и, когато приключва междусрочната ваканция.

Това заяви шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева след заседание на областния оперативен щаб.

"Последната седмица наблюдаваме спад на острите респираторни заболявания и грип в Пловдив и региона.  Все още заразата поразява хора над 65 г., но има драстичен спад при учениците. Това е в резултат от мерките", каза д-р Димчева. Тя предупреди, че ситуацията е динамична. "Да, вирусът все още циркулира в Пловдивска област. 60% от пробите са за грипен вирус тип А. В болниците има свободни легла", допълни Димчева.

Както е известно, на 23 януари беше обявена грипна ваканция, която ще продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. Веднага след тази дата следва междусрочната.

Също така бяха въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип.