Променя се часът за външното оценяване след 10-ти клас. Това съобщи служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

"Външното оценяване за 10-ти клас е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8:00 на 11:00 ч. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците промяната на часа. Ще издам заповед 10 юни да се обяви за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори", каза проф. Цоков.

"За външното оценяване след 10-ти клас променихме част от самите тестови задачи, в които ще има по-голяма практическа насоченост, които да свържат знанията и уменията на учениците с практически ситуации", обясни в ефира на БНТ образователният министър.

Той обърна внимание на контрола върху програмата от 240 млн. лева за изграждане и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в училищата.

"Парите ще се превеждат след изразходването, това означава следене на строителството и ремонта. 496 училища ще реализират на базата на тази програма нови салони, нови площадки и т.н.", посочи още Галин Цоков.