На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас.

Същевременно те подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

"Децата са част от веригата на разпространение на вируса, но има много изследвания, които показват, че те боледуват леко. Не можем да си позволим да имаме понижена образователна активност, това е морална дилема, не можем да пренебрегнем образоването. Имаме много нисък процент на заболели учители в детски градини, както и начални учители", аргументира се Вълчев.

"Отварянето на градини и училища беше ангажимент, който поехме и спазихме при намаляваща заболеваемост. Ако има увеличение на болните обаче има готовност да се върнем към електронна среда", увери той.

Вълчев настоя, че МОН ще следи стриктно ситуацията с пандемията, защото можела отново да се влоши, но можела и значително да се подобри, но ако това положение продължавало още дълго…

"Ще имаме повече изключени от обществото деца, понижени образователни резултати. Няма лесно решение, но търсим формулата да водим нормален живот. Да здравето е най-важно, но не можем да пренебрегнем… Ограмотяването е невъзможно да се случи ефективно електронна среда в ниска възраст", заключи образователният министър.