Учениците от Пловдив и областта минават в онлайн форма на обучение. Това реши областният щаб за грипа, който заседава днес.

Решението влиза в сила от 30 януари до 5 февруари  включително. Това са част от двете допълнителни мерки, които от щаба добавят, като другата е ограничаване на извънкласните дейности за ученици, предаде TrafficNews. Децата от детските градини и ясли ще продължават да посещават детски заведения, като остава валиден строгият контрол. Останалите мерки, които щабът въведе преди седмица също ще бъдат валидни до 5 февруари.

Удължиха срока на онлайн обучението в Пловдив и областта

Учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, заяви началникът на РУО Иванка Киркова. Инспекторатът ще има възможност в понеделник да подготви цялостната организация за преминаване в обучение в електронна среда.

Към момента под 30% са свободните легла в лечебните заведения за хора с респираторни заболявания, допълни доктор Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Тя обясни, че в момента ще бъде подготвена и съгласувана заповед с главния държавен здравен инспектор, след която ще бъдат въведени и мерките.

Кметът Костадин Димитров, който също присъстваше на заседанието, изрази готовност след изтичане на срока от 5 февруари, при необходимост да пусне учениците в още три дни ваканция.  Дали има такава нужда от такава, ще стане ясно след следващата среща на щаба, предвидена за 5 февруари.

По данни 30% от изследваните проби изпратени към национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А. Най-засегнати са във възрастовата група 5-14-годишна възраст.